Tüm Emekliler Derneği Balıkesir İl Temsilciliği koronavirüs salgını sürecinde en mağdur olan kesimin emekliler olduğunu belirterek, iktidardan emekliler için yapmasını istedikleri taleplerini dile getirdi. Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda basın açıklaması yapan Tüm Emekliler Sendikası İl Temsilcisi Bedri Arık, emeklilerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Tüm Emekliler Sendikası Balıkesir İl Temsilcisi Bedri Arık koronavirüs sürecinde emeklilerin yaşadığı olumsuzlukların giderilmesinin siyasi iktidarın görevi olduğunu söyledi. Arık açıklamasında ayrıca Temmuz ayında emeklilere yapılacak zam oranlarının da değiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
“Koronadan en çok emekliler mağdur oldu”
Emeklilerin koronavirüs salgını nedeniyle en çok mağdur olan kesim olduğunu ifade eden Tüm Emekliler Sendikası İl temsilcisi Bedri Arık şunları söyledi:
“Mart ayı başlarında başlayan koronavirüs salgını ile gerek kişisel gerek toplumsal yaşamımızda önemli değişiklikler olmuştur. Anayasamızın amir hükmü olan sosyal devlet olmanın gereğiyle hareket etmesi gereken siyasi iktidar ne yazık ki tam tersi davranmış, bu salgından olumsuz etkilenen bütün kesimlerin kendi başının çaresine bakmayla baş başa bırakmıştır. Bu kesimin en başında şüphesiz emekliler gelmektedir. Zaten yetersiz olan emekli maaşları salgınla beraber iyice yetersiz hale gelmiş, açlık sınırında yaşayan emekliler özellikle sağlık giderleri ve koruyucu tedbirler için yetersiz maaşlarından harcama yapmak zorunda kalmışlardır. Ardı ardına açıklanan paketlerde ise emeklilerin hayatını kolaylaştıracak, rahatlatacak hiçbir önlem yer almamıştır.
“8 milyon emekli 2 bin liranın altında maaş alıyor”
En düşük emekli maaşının bin 500 TL olacağına dair açıklama ‘emeklilerin açlık sınırının altında yaşadığı ‘ gerçeğinin yetkililer tarafından kabul edilmesidir. Aslında artış diye ifade ettikleri bu durum bir kandırmacayı ifade etmektedir. Şöyle ki; maaşı bin 500 TL’ye yükseltilen emeklinin maaşına gerçek anlamda bin 500 TL’ye ulaşıncaya kadar zam yapılmamakta, maaş artışlarından yararlanamamaktadır. Takdir edileceği gibi bu da bir iyileştirme değildir. 8 milyon emeklinin maaşı 2 bin TL’nin altındadır. Yani 8 milyon yurttaşımız asgari ücretin altında, hatta açlık sınırının altında maaş almaktadır. Bu yüke bir de maske, dezenfektan gibi giderler salgın nedeniyle eklenmiştir.
“Emekliler ekmek ve maske arasına sıkıştırıldı”
Emekliler bu dönem ne yazık ki ekmekle, maske arasına sıkıştırılmışlardır. Yine bu dönemde emeklilerin sağlık giderleri artmış, bu konuda da destekleyici hiçbir önlem emeklilerin lehine alınmamıştır. Siyasi iktidar bu salgını adeta bahane bilip hem emekli maaşlarındaki kesintiler yapmayı istemekte hem de toplumsal yaşamımızda baskıcı politikalarını uygulamaya sokmak istemektedir.
“65 yaş üstü başta olmak üzere mağdurlara maddi destek verilmeli”
Tüm Emekliler Sendikası iktidarın baskıcı, yasaklayıcı, yok sayıcı yaklaşımına karşı hak ve taleplerini dile getirmekte ısrarcıdır. Sendikamız başta 65 yaş üstü yurttaşlarımız olmak üzere kısıtlama ve yasaklamaya maruz kalan herkesin bütün ihtiyaçlarının merkezi ve yerel yönetim tarafından karşılıksız olarak giderilmesini her ortamda ifade etmiştir. Bu çerçevede hala salgının etkilerinin azalamadığı hatta kimi illerde arttığı gerçeğinden hareketle, kısıtlama getirilen bütün kesimler başta olmak üzere her türlü maddi, sosyal ve tıbbi desteğin verilmesi sendikamızın temel hedeflerinden biridir.
“Emekliler yüzdelik oranda zamlarla avutulmaya çalışılıyor”
Yine emekliler gülünç oranda yüzdelik zamlarla avutulmaya çalışılmaktadır. Ülkemizin bütün birimlerinde payı, emeği olan emeklilerine yazık ki siyasi iktidar tarafından bir yük olarak görülmekte, aldıkları sefalet ücretinde bile kesinti yapılmaya çalışılmaktadır. Salgın sürecinde destek yerine borçlanmayı seçen ve teşvik eden siyasi iktidar, bu yolla emeklilerin faiz batağına, tefeci batağına düşmesini de adeta teşvik etmektedir.
“Temmuz ayındaki zam oranı en az yüzde 50 olmalı”
Temmuz ayında maaşlarımıza yapılacak olan yüzdelik zammın derdimize çare olmayacağını, zaten temel ihtiyaç maddelerine yılbaşından bu yana yapılan ve neredeyse yüzde 50 oranını bulan zamlarla bu yüzdelik zammın çoktan geri alındığını biliyoruz. Krizin ve olumsuzlukların sebebi emekliler değildir. Sonucunu da emekliler çekemez. Temmuz ayında yapılacak olan ve yüzdelik bile sayılamayacak zamlar ile güya enflasyon farkı komik bile denemeyecek oranlardır. Emeklilerin yüzdelik zamlara değil, insanca yaşayacak ücrete ihtiyacı vardır. Bizi açlıkla, yoksullukla, baskıyla terbiye edeceğini sananlar yanılıyorlar.
“Siyesi iktidardan taleplerimiz”
Bu süreçte siyasi iktidardan taleplerimiz şunlardır: En düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL düzeyinde olmalıdır. Yılda iki kere verilen ikramiyeler dört sefere çıkarılmalı ve tutarı da 2 bin TL olmalıdır. Sağlık hizmeti alırken yapılan kesinti ve katkı payları kaldırılmalıdır. Sağlık hizmetleri tamamen ücretsiz ve kamu denetiminde olmalıdır. Emekliler için Mart ayından geçerli olmak üzere altı ay süresince her ay için 2 bin TL salgın desteği yapılmalıdır. İkinci bir işte çalışmak zorunda kalan emeklilerin hak kayıpları devlet tarafından karşılanmalıdır. Elektrik, su, doğalgaz, ulaşım ve temel gıda maddeleri emekliler için yüzde 50 indirimli olmalıdır. Aradaki fark sosyal devlet olmanın gereği olarak devlet tarafından karşılanmalıdır. Hakkımızı istemek, hakkımızı aramak bu ülkenin her değerinde payı, emeği olan biz emeklilerin en doğal hakkıdır. Bu hakkımızı her koşulda kullanacağız.”