
FİKRİ SOYLU
BALIKESİR’DE HALKEVİ
Sevgili 10 Balıkesir okurları; bu hafta sizlere Cumhuriyet kurulduktan sonra, sosyal etkinlikleriyle ülkemize damgasını vuran halkevlerinden bahsedeceğiz.
Halkevleri, özellikle Balıkesir’deki halkevi, bilhassa 1940’lı yıllarda çok büyük etkinliklerde bulunmuş ve halkımızın sanat, el işleri gibi zanaatlarda bilinçlenmesi için açılan kurslarda birçok gönüllü kendini bu işe adamıştır. Yetkili kişiler ve öğretmenler nezdinde, tiyatro oyunları, resim sergileri, müzik dinletileri ve gösterileri düzenlenmiştir. Balıkesir’deki halkevi, şu anda Karesi ve Altıeylül Belediyelerinin bulunduğu yerde, iki katlı tarihi bir binadaydı. Aşağıdaki fotoğraflarda da göreceğiniz gibi tiyatro, müzik, kütüphane ve benzeri sosyal faaliyetler göstermiş bir halkeviydi.
O yıllarda Balıkesir’deki halkevinden yetişen iki ünlü tiyatrocuyu sizlere tanıtalım. Balıkesir halkevinden yetişen, daha sonra İzmir’de tiyatrolarda boy gösteren daha sonrasında ise Türk Sinemasının aranan simalarından olan Salih Tozan. Diğeri ise, Balıkesir halkevi tiyatro kurslarından yetişmiş, sonra Ankara Güzel Sanatlar Tiyatro Bölümünde eğitim almış ve Alman Prof. Karl Ebert’den makyaj konusunda dersler almış, tiyatrolarda makyöz olarak çalışmış Cahid Albayrak. Sonralarda ise Balıkesir’de Ateş Gazetesini yayınlayan bir basın üstadıdır.
Üstat Cahid Albayrak, 60’lı yıllarda halkevleri kapandıktan sonra Balıkesir’de Oda Tiyatrosunu kuran kişidir. Oda Tiyatrosu, yıllarca tiyatro oyunlarını Balıkesirlilere sunan bir kuruluş olmuştur.
Halkevlerinden yetişmiş ve yıllarca Balıkesir’in sosyal etkinliklerine katılan diğer bir kişiyi de sizlere tanıtmak istiyoruz. Halkevinde müzisyen olarak yetişen, keman ve viyolonsel virtüözü daha sonrasında ise ömrünü veremle ve kanserle savaşa adayan, Verem ve Kanserle Savaş derneklerinde yıllarca başkanlık yapmış olan Vechi Ersun.
Sevgili okurlar, yurdumuzda ve Balıkesir’imizdeki halkevlerinin hikayesi böyle. Haftaya başka bir tarihi olayda buluşmak dileğiyle. Sağlıcakla kalın…