FÜSUN ÇETİNEL’DEN İLK SERAMİK SERGİSİ « 10Balikesir

9 Kasım 2024 - 18:48

FÜSUN ÇETİNEL’DEN İLK SERAMİK SERGİSİ

FÜSUN ÇETİNEL’DEN İLK SERAMİK SERGİSİ
Son Güncelleme :

14 Mayıs 2022 - 9:00

Balıkesirli çini ve seramik sanatçısı Füsun Çetinel ilk kişisel sergisini Yıldırım İmarethanesi Karesi Belediyesi Kültür ve Sanat Evi’nde açtı. Sanatçı Çetinel milattan önce Orta Asya’da yaşayan kadim Türklerin yaşantılarını, efsanelerini seramik ve çini üzerine işleyerek gelecek nesillere de geçmişlerini tanıma imkanı sundu.

 

14 yıldır sanatın çeşitli dallarıyla uğraştıktan sonra çini ve seramik üzerine çalışmalarını sürdüren Füsun Çetinel ilk kişisel sergisini açmanın mutluluğunu yaşadı. Sanatseverler ve dostlarıyla açtığı sergide buluşan seramik ve çini sanatçısı Füsun Çetinel’in eserleri büyük beğeni topladı.

 

“İLK KİŞİSEL SERGİMİ AÇTIM”

Açtığı sergi ile ilgil değerlendirmelerde bulunan Füsun Çetinel şunları söyledi:

“Daha önce karma sergilere katılmıştım ama bu benim ilk kişisel sergim. Eserlerimi sadece kendime saklamak istemedim. Bunları eşime, dostuma, akrabalarıma, tüm sanatseverlere ve sanatla ilgilenecek olanlara küçük bir örnek olmasını istedim. Sanata 14 yıl önce başladım. Çini ve seramik üzerine devam ediyorum. Uğraştığım sanatla ilgili ileriye dönük projelerim var. Gençlere, gelecek kuşaklarımıza bir şeyler vermek istedim.

 

“SANATÇI BİR ŞEYDEN BESLENEMEZSE ÜRETEMEZ”

Çünkü bir sanatçının beslenmesi gerekiyor ve beslenmeden hiç kimse bir şey üretemez. Bu beslenmeyi de Orta Asya’dan, Milattan Önceden, kadim Türklerden ve bu günümüze gelen ve bunu kendi duygularımızla, kendi düşüncelerimizle parçalayaraktan kendi yorumumuzla eserlere aktarabilmek, küçük anekdotlar verebilmek, küçük de olsa tarihsel bilgiler verebilmek gençlerimizin aydınlanması, sanata ilgilenmeleri açısından önemli diye düşünüyorum.

 

“BİZDE SON SÖZÜ ATEŞ SÖYLER”

Çini ve özellikle seramik sanatının uzun bir yolculuğu var. Çeşitli aşamalardan geçiyor. Alın teri dediğimiz şeyi gerçekten döküyorsunuz. O çamurun yoğurulması, ona kendi duygularınızı katarak şekil vermeniz, onun fırınlanması, tekrardan sırlanması, tekrar fırına girmesi aşamalarından geçiyor. Bizde seramikçilikte son sözü ateş söyler. O yüzden eserin fırından nasıl çıkacağını bilmediğimiz için büyük bir heyecanla o fırının açılmasını beklerken çok değişik duygular içinde olabiliyoruz.

 

“GEÇMİŞİ HARMANLAYARAK GÜNÜMÜZE UYARLADIM”

14 yıldır bu işle uğraştığım için sanatın çok çeşitli dallarına, zanaatla ilgili olanlara da ağırlık verdim. Her şeyden öğrenmek, kendimi geliştirmek istedim. Bunu yaptıktan sonra da çini olsun, minyatür olsun, seramik olsun, çeşitli örgüler olsun bunları seramikle birleştirip ortaya farklı objelerin çıkmasını istedim. Seramikte de çok çeşitlilik vardır ve hepsini harmanlayarak günümüze uyarladım.”

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.