Haho Kilisesi 1100 yıldır ayakta « 10Balikesir

15 Kasım 2025 - 11:50

Haho Kilisesi 1100 yıldır ayakta

Haho Kilisesi 1100 yıldır ayakta
Son Güncelleme :

16 Haziran 2023 - 15:34

240 defa

Erzurum’un Tortum ilçesinde bulunan Haho Kilisesi bin 100 yıldır bütünlüğünü koruyor. Camiye çevrilen kilise, yöre halkı tarafından korunuyor.

Haho Kilisesi Tortum ilçesine bağlı Bağbaşı köyünde bulunuyor. Meryem Ana Kilisesi olarak da bilinen yapı, Bagratlı Kralı III. Davit tarafından 976-1001 yılları arasında yaptırılmıştır. 19’uncu yüzyılda camiye dönüştürülen yapı, Taş Cami ismini almıştır. Yapı, kapalı Yunan haçı ile bazilika planının birleştirilmesi ile meydana gelmiştir. Yapının içerisindeki kabartmalarda aslan, boğa, kartal, grifon gibi figürlere geniş yer verilmiştir. Ayrıca iç; mekânın duvarları ve özellikle apsis, İncil’den alınma sahneleri içeren ve Hazreti İsa ile Meryem’i tasvir eden fresklerle bezenmiştir. Kilisenin apsis bölümünün üzeri kule şeklinde yükselmiştir. Yapının içerisine, uzun kenarların ortasındaki yuvarlak kemerli bir kapıdan girilmektedir.
Ziyaret edenler tarafından çokça beğenilen kilise asırlar geçmesine rağmen bütünlüğünü korumaya devam ediyor. Kısmen tahrip edilse de iç mekan ve ön kısım bin 100 yıldır adeta asırlara meydan okuyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.