12 AY KESİNTİSİZ TURİZM DİYORSUNUZ AMA… « 10Balikesir

8 Ekim 2024 - 03:30

12 AY KESİNTİSİZ TURİZM DİYORSUNUZ AMA…

12 AY KESİNTİSİZ TURİZM DİYORSUNUZ AMA…
Son Güncelleme :

21 Mart 2019 - 22:01

Malum yerel seçimlere az bir süre kaldı. Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarının ağızlarından düşmeyen konu ise körfezin turizm bazındaki yetersizliği ve bunu geliştirmeye yönelik projeler. Balıkesir körfezi il genelinde turizmden gelir elde edebilen nadir bölgelerden biridir. Şimdi körfez bölgesinin turizmini geliştirmek için önce turizm çeşitlerine hakim olmak gerek. Bunun için önce bölgeye gelen turist profilini iyi analiz etmek gerek. Yerli ya da yabancı turist neden körfezi tercih ediyor?  Türkiye’de yaz turizmi için tercih edilebilecek çok nokta var. Balıkesir körfezini diğer tatil bölgelerinden ayıran özellikler neler? Bu soruların cevapları körfez bölgesindeki turizm çeşidini geliştirmeye yardımcı olabilir.

***

12 ay boyunca kesintisiz turizm vaadi pek inandırıcı değil. Bölgeyi iyi tanıyanlar kış aylarında burada uygulanacak turizm seçeneklerinin çok kısıtlı olduğunu bilir. Kış aylarında bile körfezi canlı tutacak tek turizm çeşidi ‘’gastronomi turizmi’’. Fakat başkan adayları bu turizm çeşidi üstünde durmadı. Bölge halkını bu konuda bilgilendirmek, yarın öbür gün vaatlerin gerçekleşmesine olanak sağlar.

***

Balıkesir’in körfez bölgesini ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin büyük bir çoğunluğu, bölgeye tatil yapmaya geliyor. Yani bölgede genel olarak yaz turizmi tercih ediliyor.

***

Bölgedeki tarihi yapıları ziyaret etmek, eski şehir mimarisini görmek, kaz dağlarını gezmek, bölgeye has lezzetleri tatmak, deniz, kum, güneş üçlüsü yaz turizmine dahil olan olanaklar. 12 ay kesintisiz turizm vaadi bu edenle çok ses getirmedi. Çünkü bölge esnafı bile biliyor kışın körfezin canlı olmayacağını.

***

Gastronomi turizmi kesintisiz uygulanabilir olan belki de tek turizm çeşididir. Yaz, kış ayırmadan yerli ve yabancı turist sadece yiyecek, içecekle bölgeye çekilebilir. Bizim körfez bölgemiz Ege Denizi kıyısında olduğundan dolayı, şehir merkezinden daha farklı bir mutfak kültürüne sahip. Ege’nin otları, zeytinyağlılar ve deniz ürünleri, merkeze nazaran daha fazla tüketilir.

***

Balığın asıl tüketilmesi gereken mevsim kış mevsimidir. Daha lezzetli olur, daha etli, daha yağlı olur. Yazın yediklerimiz ya çiftlik balıklarıdır, ya da dondurulmuş balıklardır. Körfez bölgesinin mutfak kültürüne en uygun ürün deniz ürünleridir. Sadece bu turizm çeşidi 12 ay uygulanabilir. Ondan da yaz aylarındaki performansı beklemek büyük hata olur.

***

Yaz ayları çok sıcak geçtiği için körfez bölgesinde genellikle soğuk mezeler ön plandadır. Hafif bir Ege esintisi olduğu için de mutfak kültürü ona uygundur. O bölgenin otlarıyla hazırlanmış mezeler, yoğurtlu mezeler, deniz ürünlerinin hakim olduğu meze çeşitleri daha çok tercih edilir. Bu mezeler birkaç kadeh içkiyle harmanlanır genelde.

***

Şimdi diyorlar ya 12 ay kesintisiz turizm diye. Güncel ekonomik ortamın yaz aylarında da devam etmesi göz önüne alındığında, körfez bölgesinin geçen yıllara oranla daha az insan ağırlayacağında hemfikiriz sanırım. Malum saydığımız türde mezelerin hammaddeleri bu yılın en çok zam gören ürünleri. Pazar fiyatları almış başını giderken, keza alkollü içki fiyatları da öyle. Bir tatil için geçmiş yıllarda harcanılan paranın çok üstünde bir meblağı gözden çıkarmak gerekiyor. Yani sadece asfalt dökerek, taş döşeyerek ya da marina yaparak bölge turizmine katkı sağlanamaz. Hele ki 12 ay sürdürülebilecek tek turizm çeşidi gastronomi turizmi olduğu için, fiyatların bu denli yüksek olması bunun da önünü tıkayacak vaziyette. Gastronomi turizminden geçim sağlayan ülkelerin ortak özellikleri, bölgelerdeki refah düzeylerinin yüksek olmasıdır. Bizim önce refah seviyemizi yükseltmemiz gerekiyor. Bu da ancak ekonomi ile sağlanabilir. Bu ekonomik ortamda turizmden gelir beklemek ve bu konuda vaatler sunmak yanlıştır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.