Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, 2018’de başlanacak vizyon projelerini geniş katılımlı bir toplantıyla kamuoyuna açıkladı. 1361 adet proje belirlediklerini ve toplam maliyetin 870 milyon lira olduğunu belirten Başkan Kafaoğlu, merkez ve ilçelerde yaşama geçirilecek projeleri tek tek anlattı. Kafaoğlu, 2018’in Balıkesir’de asfalt yılı olacağını da hatırlatarak toplam 2 bin kilometre yol yapılacağını açıkladı.
BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, 2023 vizyonu ekseninde hazırladıkları toplam 1361 adet kentsel projeyi basın toplantısıyla açıkladı. Balkonuk Center’da ilçe belediye başkanları, AK Parti il ve ilçe teşkilatları, kadın ve gençlik kolu üyeleri ile Büyükşehir Belediyesi daire başkanları ve birim amirlerinin katıldığı basın toplantısında Milletvekilleri Kasım Bostan ve Ali Aydınlıoğlu da hazır bulundu.
HOCALI KATLİAMI VE
ZEYTİN DALI MESAJLARI
Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Proje 10’ adıyla hazırladığı 1361 projenin lansmanını yapan Başkan Zekai Kafaoğlu, sözlerine Azerbaycan’ın Hocalı beldesinde 26 yıl önce Ermenilerin yaptığı katliamda hayatını kaybeden Azeri Türkleri anarak başladı. Kafaoğlu, “öncelikle bugün 26 Şubat, Hocalı Katliamının yıl dönümü. 613 tane Azeri Türk vatandaşımız katledildi. Onları burada rahmetle anıyorum, faillerinin de bir an önce hesap vermesini temenni ediyorum ve bir daha bu zulümlerin gerçekleşmemesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Can Azerbaycan’ın yanındayız, onların acısını paylaşıyoruz. Onların acısının dinmesi için de elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyor ve onlar için dua ediyoruz” sözleriyle Ermeni çetelerinin katlettiği 613 Azeri Türk’ünü andı.
Kafaoğlu ayrıca Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı’na da dikkat çekti, “Mehmetçiklerimiz Afrin’de kahramanlık destanı yazıyor” dedi. Kafaoğlu şunları söyledi:
“Ülkemiz çok önemli bir süreçten geçiyor. 7 düvel değil, 77 düvele karşı bir mücadele içerisindeyiz. Nasıl Kurtuluş Savaşı’nda Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde bu millet ve kahraman Mehmetlerimiz destan yazmışsa, bugün de Başkomutanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde dün Fırat Kalkanında, bugün de Zeytin Dalı operasyonuyla Afrin’de Mehmetlerimiz oradaki terör odaklarını ve teröristleri dağıtmak için kahramanlık destanı yazıyor. Orada şehit olan şehitlerimizi rahmetle, minnetle yad ediyorum, gazilerimize de Cenab-ı Allah’tan sağlık, sıhhat, afiyet diliyorum. Ama başaramayacaklar, arzularına, isteklerine ulaşamayacaklar. Ölümden korkmayan bir millete yapacakları bir şey yoktur. 81 milyon insanımız şehit olmak için sırada beklemektedir. Allah’ın izniyle mutlaka başaracağız. Bunu anlayamayanlar geçmişimize bir baksınlar. Harap ve bitap düşmüş olduğumuz halde Çanakkale’de nasıl 7 düveli 250 bin şehit vererek durdurduysak, 15 Temmuz’da da bütün millet sokaklara çıkarak, tankları, topları, helikopterleri, savaş uçaklarını nasıl durdurduysa, yine durduracağız. Yine göğsümüzü siper edip bu vatanı geçilmez kılacağız. Bayrağımızı indiremeyecekler, ezanımızı dindiremeyecekler, vatanı bölüp parçalayamayacaklar ve bu millete diz çöktüremeyecekler inşallah.”
KAVGA OLAN YERDE
BEREKET OLMAZ
Balıkesir’de kavga ikliminin ortadan kalktığını, herkesi kucaklayan bir yönetim anlayışıyla hareket ettiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, “kavga olan yerde bereket olmaz, kavga olan yere kız verilmez, bizim öznemiz Balıkesir” dedi. Başkan Kafaoğlu şöyle konuştu:
“Bir şehrin gelişebilmesi için, kalkınabilmesi için oraya yatırım ikliminin müsait olması lazım. Kavga olmaması lazım, kişilerin birbiriyle barışık olması lazımdır. Kurum ve kuruluşların, müesseselerin birbiriyle barış olması lazım. Çünkü kavgalı olan yerde bereket olmaz, kavgalı olan yerde huzur olmaz, kavgalı eve kız verilmez. Onun için öncelikle Balıkesir’de 1 milyon 205 bin insanımızı sevgiyle kucaklayacağız, muhabbetle sarılacağız ve birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için mantığıyla hareket edeceğiz. Bir kişi dahi bizim için önemlidir. Ona dahi hizmet götürmek bizim boynumuzun borcudur. Tabi ki farklı siyasi partiler, farklı siyasi görüşler olacak. Ama bunlar bizim zenginliğimiz kabul edip, öznesi Balıkesir olduğu zaman bir araya gelip, hep beraber çalışma gayreti içerisinde olacağız. Sevgi dilini aşılayacağız. Ne diyor Yunus; ‘Yaratılanı hoş gördük, yaratandan ötürü’ diyor. Mevlana ne diyor: ‘Ne olursan ol yine gel’ diyor. Şeyh Edebali ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ diyor. Bizim kültürümüzde bunlar var. Hacı Bektaşi Veli ne güzel söylemiş: ‘sevgi muhabbetin kaynağı yanan ocağımızda/ bülbüller şevke gelir, gül açar bağımızda/ hırslar, kinler yok olur aşkla meydanımızda/ Aslanlar, ceylanlar dost olur kucağımızda’ Aslanlarla ceylanları kucağında dost edebilen bir anlayıştan, medeniyetten geliyoruz. Düşünün aslan ceylanı gördüğü zaman yemeden yapamaz. Ama sevgiyle, muhabbetle, aşkla kucağında bunları dost edebilen bir medeniyet ve kültürümüz var. Onun için bizim birbirimize sarılmamız lazım, birbirimizi muhabbetle kucaklamamız lazım.”
TOPLAM 1361 PROJE
YAŞAMA GEÇİRİLECEK
Başkan Kafaoğlu, 2018’de başlayacak projelerin 1361 adet olduğunu, bu projelerin toplamda 870 milyon TL’ye mal olacağını kaydetti. Başkan Kafaoğlu, Büyükşehir’in yeni dönem için hazırladığı projeler hakkında şu bilgileri verdi:
“Projelerimizin maliyeti yaklaşık olarak 870 milyon TL. 2018’de yatırıma başlayacağımız projelerin maliyeti. Büyük bir kısmı 2018 yılı içerisinde bitecek. Bitmeyip, devam edecekler var. Mutlaka Şehir 2023 vizyonuna, şehrimizi hazırlamamız lazım. Artık ülkelerden ziyade şehirler yarışıyor. Bu şehirlerde de Kuvayi Milliye şehri Balıkesir’in var olduğunu göstermemiz lazım. Bin 361 tane projemiz var. Neden bin 361? 1361 Balıkesir’in Osmanlı’dan önce Karesi Beyliği vardı. Karesi Beyliği Osmanlı’ya 1361 yılında iltihak ederek birleşti. 1361 Balıkesir’in birleşme, bütünleşme tarihi. Osmanlı Beyliği’ne dahil olarak ona güç katmış, gerek donanmasıyla, gerek askeri gücüyle güç katmış ve Osmanlı da ondan sonra İstanbul’u fethetmiş, Avrupa’ya açılmış. İşte biz de bu Karesi Beyliği’nin Osmanlı’ya katılış tarihi, birliğimizi, beraberliğimizi, dirilişimizi ifade ediyor diye 1361 tane proje gerçekleştirdik.
BİZ BALIKESİR’İN
HİZMETKARIYIZ
Projelerimizin başında yönetim politikamız, insan kaynaklı yönetimi esas alıyoruz. Yönetime aktif katılımı sağlıyoruz. ‘Sadece biz biliyoruz’, ‘Belediye Başkanı olarak en akıllı biziz’ demiyoruz. Hasbelkader Cenab-ı Allah belediye başkanlığı yapmayı nasip etmiş. Tabi ki Cumhurbaşkanımızın, teşkilatımızın teveccühü ve meclisimizin oylarıyla 7 Kasım’dan bu yana Büyükşehir Belediye Başkanlığını yürütüyorum. Onun için biz yönetirken mutlaka insanların katılımını sağlayacağız. İnsanlarla birlikte Balıkesir’i yöneteceğiz. Balıkesir’in sahibi 1 milyon 205 bin Balıkesirlidir, biz değilizdir. Biz Balıkesir’in hizmetkarıyız. Tabi ki sürekli iletişim ve erişim kolaylığı sağlayacağız. Belediye başkanı ulaşılamayan insan olmayacak.
Bütün vatandaşlarımız bize ulaşabilecek ve iletişim kanallarını mutlaka açık tutacağız. Kaynakların adil paylaşımını sağlayacağız. 20 ilçemiz, 900’e yakın kırsal mahallemiz var. Mutlaka kaynakları ve yatırımları adil bir şekilde paylaşıp, dağıtmak istiyoruz. Kalkınma ve istihdam ana hedeflerimizden. Göreve gelir gelmez; halkımıza nefes aldıracak uygulamalarla başladık. Öncelikle suda şehir merkezlerinde yüzde 25, kırsal mahallelerde yüzde 50 indirimle işe başladık. Ve vatandaşlarımızın bir nebze olsun nefes almalarına sağladık. Kira indirimi yaptık. Özellikle hâl esnafımız kiralarını ödeyemez hale gelmişti ve yüzde 33 indirim yaptık. Bu konuda sorun olan yerlerde bu indirimlerimize devam edeceğiz.
BALTOK MAĞDURLARININ
SORUNLARI ÇÖZÜLÜYOR
Yine halkımıza nefes aldıran adımlarımızdan bir diğeri de BALTOK mağdurları oluşmuştu. BALTOK’un inşa edildiği bölgede tapu tahsis belgesi olan vatandaşlarımız vardı, bunlar mağdurdu, mahkemelerde hak aramaya başlamışlardı. Bunun doğru olmadığını, bunun mahkemelere gitmeden belediye tarafından çözüm üretilmesinin doğru olacağını düşündük. BALTOK’un başına getirdiğimiz genel müdürümüz, inşaat sektörünün içinden geliyordu. Onun tecrübesiyle sadece şöyle bir dokunuş yaptık. BALTOK’ta tahsis belgesi olanlara yüzde 40 indirim yapılmış. Vatandaş bundan memnun, ama hemen taksitlere başlayın demişler. Bu vatandaşlarımızın çoğu dar gelirli olduğu için taksitleri ödeme imkanları yok, bir de kira ödüyorlardı. O zaman konutların içine girdikten sonra kira öder gibi ödeyin dedik. İşte yaklaşım tarzıyla problemin yarısını çözüyorsunuz. Bir diğer yarısı bizim imkanımız yok, dairede istemiyoruz, bize yine arsa tahsis edin dedi. Peki dedik, o zaman BALTOK’un arkasındaki 2 bin 500 dönüm arazide de o vatandaşlarımız için arsa üreterek onların arsalarını vermiş olacağız.
MERKEZ HAVAALANI
UÇUŞLARA AÇILIYOR
Yılların imar sorunlarını çözüyoruz. İşte Erdek’te 25-30 yıldır devam eden Kastri ve Karşıyaka Bölgesindeki 1/5000’lik onaylayarak oradaki problemi çözdük. Vatandaşlarımız 25 yıldır tıkalı olan sorun çözülerek huzura kavuşmuş oldular. Şimdi de 20 tane ilçemizin 3 tanesinin 1/5000’lik ve 1/1000’lik planları var. 17 tane ilçemizin 1/5000’lik ve 1/25000’lik planlarını sözleşmesini imzaladık. Çünkü buralarda yatırım yapılabilmesi için, turizm bölgeleri için bu imar planları olmazsa bir şey yapamıyorsunuz. Bunları da gerçekleştirerek şehrimizin önünü açıyoruz. Yine kamudaki israfa son verdik. Araç sayılarını azalttık, bütçe disiplinini sağladık. Balıkesir bütün yolların kesiştiği bir noktada yer alıyor. İstanbul-İzmir Otobanı artık Balıkesir’den geçiyor. 1915 Çanakkale Köprüsü ve yine oradan gelen otoban Balıkesir’de kesişmiş oluyor. Balıkesir yolların kesiştiği bir odak şehir haline geliyor. Bu noktada da Balıkesir’in her geçen gün değeri artıyor. Havaalanları; Balıkesir’de faal olan Edremit Koca Seyit Havalimanımız artık senede 400 bin yolcu taşır hale geldi. Ona dokunmaya gerek yok, o aldı başını gidiyor. Şehir merkezindeki havalimanıyla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Mutlaka onu da 2018 yılı içerisinde uçuşlara açarak, Balıkesir merkezinden de hava ulaşımıyla inşallah öncelikli olarak Ankara seferlerini mutlaka başlatmayı düşünüyoruz.
YENİ KÖPRÜ VE
KAVŞAKLAR GELİYOR
Tabi yol denince ulaşım denince başta köprülü kavşaklar geliyor. Köprülü kavşakların olmadığı yerlerde tabi ki trafik sıkışıyor, kırmızı ışıklarda tıkanma oluyor. Bunun için 7 tane köprülü kavşak yapıyoruz. Bunların ihale tarihleri de belli. Çünkü yaptığımız işler sadece proje değil, animasyon, maket değil. Bu köprülü kavşaklar ilk defa Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesiyle yapılacak. Balıkesir Valiliği önündeki kavşak birincisi, ikincisi Adliye Binasının önündeki kavşak, üçüncüsü Cengiz Topel Caddesi üzerindeki Rüzgar Caddesi’nde köprülü kavşak inşallah 2018 yılı içinde bitirilerek trafiğe açılmış olacak. Bunun yanında 4 tane de Karayollarımızın yapacağı köprülü kavşaklar var. Bunlardan birincisi Bandırma Liman AVM’nin önündeki kavşağın 30 Nisan’da ihalesi var. İkincisi Bandırma Havalimanı’nın önündeki kavşak, üçüncüsü Erdek kavşağı, dördüncüsü ise Akçay kavşağı. Bandırma’daki iki kavşağın projesi hazır olduğu için onların ihale tarihi belli. Erdek ve Akçay’ın avam projesi vardı, bitmiş projesi yoktu. Onu da bitirdik, Karayolları inceliyor. Onayladıktan sonra inşallah onların da ihalesini yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız özellikle Balıkesir’in üzerinde duruyor. Balıkesir’i seviyor, Balıkesir’e yapılan yatırımların takipçisi oluyor. Bu arada Devlet Demir Yolları’nın da 4 adet yapacağı üst geçitler var. Bir tanesi Sanayi ikinci kapıda, ikincisi Gazi Osman Paşa Mahallesi’nde, üçüncüsü Gümüşçeşme’de, dördüncüsü de Kepsut yolunun başlangıcındaki kavşakta.
2 BİN KİLOMETRE
YOL YAPILACAK
Ulaşımla ilgili, yollarla ilgili en büyük projemiz de, meblağı en büyük olanı da 2 bin kilometre yol yapıyoruz. Bunların bin 500 kilometresini ihale ediyoruz. Satih kaplama ve sıcak asfalt BSK ve 500 kilometre de biz kendi imkanlarımızla yaparak artık Balıkesir’de yol sorununu ortadan kaldırıyoruz. AK Parti iktidarının en fazla mesafe aldığı konu yol. Şehirleri ve ilçeleri duble yollarla, otoyollarla birbirine bağladık. Ama henüz biz kırsal mahallelerimizi birbirine bağlarken asfalt olmayan yollarımız var. Bu bizim eksiğimiz dedik ve bu yıl içerisinde çözerek 2018 yılını asfalt yılı ilan ettik.
Şehir merkezinde ciddi bir otopark sorunu var. Bunun da çözümü için hem Karesi, hem de Altıeylül bölgesinde yaklaşık olarak 2 bin araçlık otopark ihalesine çıkarak şehir merkezini mutlaka otopark sorununu çözülen bir merkez haline getirmek istiyoruz. Bunun yanında tabi 20 tane ışıklı kavşağımız var. Bunları dinamik kavşak haline getiriyoruz. Trafiğin sıkışık olduğu yerler kameralarla izleniyor, sıkışık olan yere daha fazla yeşil ışık yakarak trafiğin hızlı bir şekilde akmasını sağlayacak. Dinamik kavşaklara mutlaka ihtiyaç var. Tabi coğrafi düzenlemeler de yapılarak en az yüzde 30 şehir trafiğini rahatlatılacak. Bununla ilgili ihale aşaması başladı.
MİLLİKUVVETLER’E
NOSTALJİK TRAMVAY
Milli Kuvvetler Caddesi’nin trafiğe kapatılsın mı kapatılmasın mı, ne olsun diye vatandaşa mutlaka soracağız. Ama biz bir proje hazırladık ve bunu vatandaşa ilan edeceğiz. Bu projeyi vatandaşlarımız beğenirse 2018 yılı içerisinde gerçekleştirerek bitirmeyi düşünüyoruz. Aynen İstanbul Beyoğlu’nda olduğu gibi nostaljik bir tramvay düşünüyoruz. Toplu Taşıma Merkezi’nden çıkan vatandaşlarımız, Milli Kuvvetlerin başlangıcında bu nostaljik tramvaya binerek Ali Hikmet Paşa Meydanı’na kadar gelebilecek. Tabi ki vatandaşımız kabul ederse yapacağız. Belediye, belediyecilik için yapılmaz. Belediye, halk için yapılır. Onun mutluluğu, huzuru için yapılır. Belediye başkanlarının projeleri halkın talepleriyle, istekleriyle, arzularıyla mutlaka örtüşmesi lazım, örtüşmüyorsa bir kıymeti yok. Onun hayatını kolaylaştırmıyorsa, ondan istifade etmiyorsa yapılan işler boşa gitmiş oluyor.
YATIRIM YAPMAK İSTEYENLER
ACELE ETSİN
Balıkesir gayrimenkulde en çok değeri artan bir il haline geldi. Onun için Balıkesir’de konut almak isteyenler acele etsin, geç kalmasınlar sonra pahalıya mal olur. Çünkü Balıkesir coğrafyasıyla, İstanbul’un 3 katı büyüklüğünde. 20 ilçesi 900 tane kırsal mahallesi var. 2 tane denizi, 13 ilçede jeotermal kaynaklar var. Madenleriyle, OSB’leriyle, tarım ve hayvancılığıyla, tabi ki Kaz Dağlarıyla tam bir yaşanabilecek bir şehir. Sağlıklı gıdanın ve sağlıklı yaşamın olduğu, mutlu ve huzurlu bir şehirdir. Bu noktada yatırımcılar da yaşamak için gelmek isteyenler de acele etsin diyoruz.
GAZİ OSMAN PAŞA’YA
5 BİN KONUTLUK SOSYAL KONUT
Diğer bir konu da vatandaşlarımız en çok işçi emeklileri müracaat etti. 750 dilekçe ve imzayla sosyal konut istiyorlar. BALTOK inşallah Gazi Osman Paşa Mahallemizde de 5 bin konutluk bir sosyal konut projesi başlatıyoruz. Tabi 5 bin konutun hepsini 2018’de bitiremeyiz. Etap etap, ama bu iradeyi göstererek inşallah 2018’de rezerv alanı olarak o bölgeyi ilan ettiriyoruz. Orada sosyal konutlar yapacağız. BALTOK’un asli görevi sosyal konutlar olacak. Lüks konutları zaten müteahhitler yapıyor, onları öldürmek istemiyoruz. Onların da yaşam hakları var.
BALIKESİR ŞEHİR 2023
VİZYONUNDA
Bir de Şehir 2023 vizyonu var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız Şehir 2023 projesiyle Türkiye’de 3 ili proje kapsamına almış. Kayseri, Konya, Antep bunun içindeydi. Bu projeye dördünce şehir olarak Balıkesir’i de biz ilave ettirdik. Sayın bakanımız buraya geldiğinde Balıkesir’in durumunu anlattık. Balıkesir hizmetleri götürme noktasında diğer illere göre zorlukları var. Kayseri’nin nüfusu 1 milyon 300 bin. Ama 1 milyon 100 bini şehir merkezinde 200 bini ilçelerde ve kırsal mahallede yaşıyor. Buralarda hizmet götürmenin kolaylığı var. Balıkesir’de nüfus 1 milyon 200 bin ama hizmet götürme noktasında çok ciddi zorluklarımız var. Çünkü merkezde sadece 300 bin kişi yaşıyor, ilçelerde ve kırsal mahallelerde 900 bin kişi yaşıyor. İnsanların toplu yaşadığı yerlerde hizmet götürmek kolaydır. Ama dağınık coğrafya olduğu zaman zorluklarımız var. Onun için Şehir 2023 Vizyonuna ve projesine dördüncü ile olarak Balıkesir dahil oldu. Bu projede kültürümüze uygun, çok katlı olmayan, akıllı otoparklarından, çevre düzenlemesine, meydanlarına kadar projelerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, üniversiteler hazırlayarak bize ücretsiz olarak sunacaklar. Yaklaşık olarak 5 milyon dolarlık bir proje.
SÜRDÜRÜLEBİLİR
ŞEHİRLER PROJESİ
Yine Balıkesir’i dahil ettiğimiz diğer bir proje de Sürdürülebilir Şehirler Projesi. Dünya Bankası ile İLBANK birlikte gerçekleştiriyorlar ve buna Balıkesir’de dahil oldu. Denizli, Antalya, Kayseri, Muğla, Maraş, Ordu, Malatya bu projede iken sekizinci şehir olarak da Balıkesir buna dahil oldu. Tam 25 milyon Avroluk bir proje. Altyapı, ulaşım ana planı ekolojik plan, stratejik plan, kalkınma planı, katı atık yönetim planı, geri dönüşüm stratejisi, kent veri tabanı gibi bir sürü projeleri bize vermiş olacaklar.
Parklar, meydanlar ve sahil düzenlemeleri yapacağız. Yaklaşık olarak 800 dönümlük yeşil alanlar oluşturuyoruz. 20 tane meyden düzenlememiz var. Sahil şeritlerimiz için 300 kilometreye yakın diyoruz. Yine bizim 22 adamız var. Adaların sahillerini de saydığınız zaman 543 kilometre yapıyor. Mutlaka bunlar bizim zenginliğimizdir. Biz Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak yeniden yapılanırken bu kadar sahil şeridi olan bir ilde kıyı yapıları ve hizmetleriyle ilgili bağımsız bir daire başkanlığı kurduk.
İKİZCETEPELER’E
İKİNCİ DEĞİRMEN BOĞAZI
Tabi büyük kent parkları da olmazsa olmazımız. Balıkesir’in Değirmen Boğazı’ndan başka merkezde gidebileceği büyük bir piknik alanı yok. İkizcetepeler Barajı’nın olduğu yerde 293 bin metrekarelik alanı DSİ’den alarak orada piknik alanları, rekreasyon alanları, macera parkları oluşturarak orayı da Balıkesir’in hizmetine kazandıracağız. Bunun yanında en büyük park projelerimizden birisi de Çevre Yolu üzerinde Diş Hastanesi’nden Çayırhisar’a kadar uzanan bölgede 40 bin metrekarelik alanda Balıkesir’in en büyük parkını inşallah inşa edeceğiz. İçerisinde rekreasyon alanları, bisiklet yolları, spor alanları, su havuzları ve değişik sosyal donatılarıyla inşallah güzel bir parkımız olacak. Tabi ilçelerimizin istediği park projeleri var ve onlar da gerçekleştirilecek. Bizim ana hedefimiz, en büyük projemiz tabi ki yollar. Bir defa yolları bitireceğiz. Ondan sonra her ilçenin en önemli sorununu, en çok talep ettiği konuyu da inşallah gerçekleştirmiş olacağız 2018 yılı içinde. Bazı ilçelerimizin park projeleri var. Bizim için en önemlisi bu 2018’de bitsin istiyorlar. Bazı ilçelerimiz var, benim için Şehir Otobüsleri terminali bitsin istiyor. Bir diğer ilçemiz Kapalı Pazar yeri var diyor. İlçelerimizin tamamında mutlaka bu şekilde de dokunuş yaparak 2018’i inşallah başarıyla tamamlamayı arzu ediyoruz.
TARİHİ ESERLERE
SAHİP ÇIKIYORUZ
Tarihi eserlerimize sahip çıkıyoruz. Geçmişine sahip çıkmayan milletlerin geleceği olamaz. Kültürümüz açısından tarihi yapılarda restorasyonlar, sokak sağlıklaştırmaları, tarihi kent mobilyaları, tarihi çeşmelere mutlaka sahip çıkacağız. Bunlardan birisi de Havran’daki Terzizade Konağı’ydı. Bu şekilde tarihi binalarımızı; Marmara’da, Burhaniye’de mutlaka yapmış olacağız. Kültürden asla vazgeçemeyiz. Gelecek nesillere kültürel mirasımızı doğru aktarmamız lazım. Bu noktada da Balıkesir merkezde Kurtuluş Müzesi ve Kurtuluş Kalesi mutlaka 2018 yılı içerisinde gerçekleştireceğimiz projelerden birisi. Bir diğeri de Güreş Müzesi olacak. Balıkesir Yağlı Güreşler konusunda artık bir merkez. Tarihte de böyle olmuş. Kırkpınar’da en çok başpehlivan çıkartan il Balıkesir olmuş. Onun için yağlı güreş müzesini de mutlaka Balıkesir’e kazandıracağız. Bandırma’da Kültür Merkezi’ni bakanlığımız yapıyor. Balıkesir İl Halk Kütüphanesi, Burhaniye ilçe kütüphanesi bunları da hep takip ediyoruz, bakanlığımızla görüşme halindeyiz. Bunları da bakanlığa bu sene içerisinde mutlaka yaptıracağız. Engelsiz park, mobil park, çocuk kütüphanesi ve çocuk sinemasını da Büyükşehir Belediyesi olarak biz mutlaka gerçekleştirerek Balıkesir’in hizmetine sunmak istiyoruz.
BALIKESİR’E GÜMRÜK
MÜDÜRLÜĞÜ AÇILIYOR
Balıkesir’de bir de Serbest Bölge ve Endüstri Bölgesine ihtiyacımız var. Geçtiğimiz günlerde Sanayi Bakanlığına yaptığımız ziyarette de bunun üzerinde durduk. Mutlaka ekonomiye büyük katkısı olacak, güçlü lojistik, vergisel avantajlar, altyapı kolaylığı, gümrük avantajları ve uluslararası pazarlara erişim kolaylığı sağlayacak. Balıkesir’de de Gümrük Müdürlüğü’nün açılışının müjdesini vermek istiyorum. Vekillerimizle beraber Gümrük Bakanlığı ile yaptığımız görüşmede olumlu sonuçlar alındı. Balıkesir’de artık gümrük açılıyor. OSB’nin karşısında DDY Lojistik Köyü içerisinde inşallah Gümrük Müdürlüğü olarak buradan yapılan ihracatlar direkt kendi gümrüğümüzde gümrüklenmiş olacaktır.
SAĞLIKLI GIDA VE HELAL GIDA
OSB’Sİ İÇİN İLK ADIMLAR
Diğer bir konu; Balıkesir Türkiye’yi doyuran il diyoruz. Ama şehir merkezimizde bir Sağlıklı Gıda İhtisas OSB’miz yok. Tarım ürünlerinde, hayvancılıkta iddialıyız. Ama sağlıklı ve helal gıdanın merkezi yapmak istiyoruz. Sağlıklı Gıda OSB’nin içerisinde mutlaka Helal Gıda sertifikasyonu da yaparak dünyadaki Helal Gıda ticareti 1,7 trilyon dolar. Onun için mutlaka Balıkesir Sağlıklı Gıda ve Helal Gıda konusunda İhtisas OSB kurarak Türkiye’de mutlaka söz sahibi olması lazım. Gelecekte OSB’lerden çıkmayan ürünler, raflarda yerini alamayacak. Bununla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Yine Organize Sanayi Bölgelerimizin kapasitelerinin artırılması noktasında ciddi gayretlerimiz devam ediyor. Merkezdeki OSB’miz 1,5 kat daha büyüyor. Önündeki bütün engeller aşıldı. İnşallah önümüzdeki aylardan itibaren sırada bekleyenlere de yer tahsisi yapılmış olacak. Balıkesir yenilenebilir enerjide de bir üs olması lazım. Bu noktada zaten RES’de yüzde 17 ile birinci durumdayız. Güneş enerjisi konusunda da hem bu rüzgar enerjisinin mekanizmaları, hem de güneş enerjisinin mekanizmalarının da üretilebildiği bir OSB’nin içerisinde tekrar yenilenebilir enerji kaynakları ihtisas birimi oluşturarak buralarda da mutlaka onların üretimini sağlamayı düşünüyoruz.
TEKNOKENT’İN
TEMELİ ATILIYOR
Teknokent meselesi 2 yıldır öylece duruyor. 3 yıl önce kurulmuş, 2 yılı boşu boşuna geçmiş. OSB’de mi kuralım, üniversitede mi kuralım kimse bir şey yapamamış. Gelir gelmez biz Teknokent’in yönetimine girince Balıkesir’in vakit kaybına tahammülü yok, derhal ne gerekiyorsa yapalım dedik. Çünkü bu yılın sonunda iş bitiyor. Kuramazsak off durumuna geçiyoruz ve Balıkesir’in teknokenti olmamış oluyor. Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuş, onun için biz derhal ihalesini yaptık. Teknokent binamız üniversitenin 5 bin dönüm arazisi var, onun içerisinde yapılıyor. 22 milyon TL’ye ihalesi yapıldı. Nisan ayında da inşallah temeli atılacak. Teknokent demek ar-ge demek, rekabet gücü demek, vergisel avantajlar demek, teknokent İnnovasyon demek.
BANDIRMA’YA YÜKSEK
GERİLİM LABORATUVARI
Bir diğer Balıkesir’e kazandıracağımız yatırımlardan birisi de Yüksek Gerilim Laboratuvarı. 150 milyonluk bir yatarım. Bu yatırımı devlet yapacak. Bu laboratuvar dünyada 9 yerde var. Avrupa’da 3 yerde var. Türkiye’de ilk olacak ve Balıkesir’de Bandırma’da olacak. Çünkü limana ihtiyaç var. Bu güç laboratuvarının olduğu ver, bütün trafolar, bütün elektrikli ürünler hep o güç laboratuvarından sertifikasyon almadan ürün üretemiyor. Bunun gelmesiyle mutlaka oradaki sanayi bölgelerimiz bu ürünleri üretenlerin ek tesisleriyle dolacak ve Bandırma’nın önünün çok daha açık olduğunu böylece müjdelemiş oluyoruz.
HALALCA’YA BİYOGAZ
TESİSİ YAPILIYOR
Çevreyi koruyoruz. Katı Atık Bertaraf tesisi kuruyoruz. Oradan aynı zamanda enerji üretilecek ve katı atıklar aktarma istasyonları vasıtasıyla Balıkesir merkeze gelecek. Burada bertaraf tesisinde vahşi depolama sahalarında rehabilite edilerek enerji üretilmiş olacak. Balıkesir’in en büyük problemlerinden birisi de hayvansal atıklar. Hayvansal atıklarla ilgili olarak mutlaka biyogaz tesislerinin yapılması lazım. Özel sektörde yapmak isteyenlerin önünü açtık. İmarda bununla ilgili değişiklikleri yaptık. Biz de belediye olarak kendi arazimizin üzerinde yine Halalca’daki arıtma tesisimizin yanında 115 dönümlük arazide biyogaz tesisini özel sektör-belediye ortaklığında yapılması noktasında ciddi mesafe aldık. 2018’de yatırıma başlayacak. Hayalden bahsetmiyoruz. Projelerimizin tamamı 2018’de başlayacak projelerdir.
BİTKİ ENVANTERİ
KAYIT ALTINA ALINIYOR
Sağlıklı su ve temiz çevre bizim olmazsa olmazımızdır. Gelecek nesillere bu işin hesabını veremeyiz. Suyumuz, havamız, toprağımız mutlaka temiz olacak. Türkiye’yi Doyuran İl diyoruz. Meralarımız var, ıslaha muhtaç durumda. Kırsal Hizmetlerimizin yaptığı projelerle de mutlaka bu meralar ıslah edilerek yeniden tarım ve hayvancılığa katkıları sağlanmış olacak. Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüz kırsal kalkınma zinciri kurarak, belediye içi iktisadi teşebbüs de kurduk. O ürünlerini sözleşmeli olarak kısal mahallelerdeki vatandaşlarımıza üreterek onların pazarlamasını mutlaka gerçekleştireceğiz. Bir diğer önemli konu da Balıkesir coğrafi işaret olarak Balıkesir Kuzusunu tescilledi. Ama damızlık koşun üretim merkezimiz yok. Hep damızlıkları dışarıdan alıyoruz. Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ve BATAŞ olarak birlikte el ele verdiler, çalışmalarını tamamladılar. Balıkesir’de artık damızlık koyun üretim merkezi olacak. Burada üretilen koyunları kırsal mahallelerdeki vatandaşlara vererek onların imkanlarını daha da genişletmiş olacağız. Süs bitkileriyle ilgili botanik bahçesi kuruyoruz. Bu konuda tabi ki Burhaniye’de geliştireceğiz. Tıbbi aromatik bitkilerimizi koruyacağız, bitki envanterimizi yine kayıt altına almış olacağız.
BALIKESİR’E YENİ BİR CAMİ
DAHA YAPILACAK
Balıkesir’in en büyük camisini yapıyoruz. Dernek kurulacak, dernek vasıtasıyla yapılacak. Ama imar planlarımızda değişiklik yaparak Balıkesir’in silueti olacak. Ecdadımız Zağnos Paşa Camii’ni yapmış, ondan sonra üstüne siluet olacak cami yapamamışız. İmam Birgivi Camii var ama apartmanlar arasında kalmış, görünmüyor. Çevre Yolundan da geçerken görünebilecek, bizim Osmanlı mimarisine uygun, Balıkesir’in en büyük camisini inşallah Karatepe mevkiine inşa edeceğiz. Böylelikle Bahçelievler’deki cami sıkıntısı da ortadan kalkacak. Kocaman 3 bin kişi kapasiteli, revaklarıyla, 4 tane minaresiyle, kubbesiyle inşallah o camii inşaatını hep beraber, Balıkesir’in gayretleriyle, hizmetleriyle bunu yapacak, katkı sağlayacak çok insan var. Çünkü bizim vatandaşımız hayırseverdir. Önemli olan bizim yeri ve projeyi hazır hale getirmemiz lazım.
BÜYÜKŞEHİR’İN SPOR
YATIRIMLARI
Ata sporunu genç nesillere aktarma noktasında ciddi gayretlerimiz var. Bu konuda ilçe belediyelerimiz de ciddi gayretli. 13 tane belediyemiz yağlı güreş yapıyor. Şehir merkezinde de yağlı güreş sahası, yine güreş müzesi, okçuluk ve binicilikle ilgili alanlar yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Tabi ki spor ve sporcunun yanındayız. Balıkesirspor BALTOK ve Bandırmaspor profesyonel futbol liginde. Bunların sorunlarıyla ilgileniyoruz. Amatör spor kulüplerine destek veriyoruz. Daha da fazla destek vermeye devam edeceğiz. Mahalle Ligini devam ettiriyoruz ve geliştiriyoruz. Gençlik merkezlerimiz artıyor. Bu konuda Balıkesir’e Türkiye’nin en büyük gençlik merkezi yapılıyor. Şu anki gençlik merkezi yıkılarak yerine yenisi inşa edilecek. Onun yanındaki sporcu kamp merkezi de İsmail Akçay pistinin olduğu yere yapılacak. Belediyesporumuz zaten 13 branşta aktif olarak faaliyetlerine devam ediyor. Belediyelerin amatör spor kulüplerine yardım yapmaları, imkanları tabana yayarak profesyonel liglere ve diğer liglere sporcu yetiştirmesini önemsiyoruz. Profesyonel bir takımı olup, yarışmasının doğru olduğunu düşünmüyoruz. Bu konuda imkanlarımızı daha çok amatörlere vermeyi düşünüyoruz.
ŞEHİR MERKEZİNE
BEBEK EMZİRME ODALARI
Sosyal hizmetler olmazsa olmazımız. Gıda Bankası açıyoruz, aşevimiz devam ediyor. Alışveriş kartlarıyla vatandaşlarımıza ulaşıyoruz. Yakacak yardımlarımız, evde bakım hizmetlerimiz, evde sağlık hizmetlerimizi daha da artırıyoruz. Kırsala sağlık kabinleri kuruyoruz. Kırsal mahallelerimize giden aile hekimlerimiz hastaları muayene edecek yer bulamıyorlar. Hasta mahremiyeti sağlanamıyor. Orijinal kabinlerle orada aile hikemi gittiği zaman vatandaşlarımızın muayenesini yapabileceği, iğnesini yapabileceği alanlar oluşturuyoruz. Yine bir diğer konu da; şehir merkezinde başlıyoruz. Bebek emzirme ve bakım odaları kuruyoruz. Çok pratik, çarşıya çıkan bebekli annelerimiz çocuğunu nerede emzirecek, çocuğunun altını nerede temizleyecek? İşte park ve bahçelerin içerisine koyacağımız bebek bakım odalarında onların da hayatını mutlaka kolaylaştıracağız. Merhaba bebek projemiz devam ediyor. İlave olarak da askere giden herkese asker çantası Büyükşehir Belediye ekipleri tarafından mutlaka ulaştırılacak. Çünkü askere giderken o askerde lazım olan malzemeler içinde olacak.
İŞGEM kuruyoruz. KOSGEB ile işbirliğiyle kuruluyor. Burada da meslek sahibi olan ve üretim yapan insanlarımızdan ürettikleri ürünü garanti olarak alarak mutlaka bunları tüketicilere ulaştırma noktasında gayret sarf edeceğiz. Üretime nitelikli eleman yetiştirmiş olacağız. Genç girişimcilerimize destek olmuş olacağız. Yeni istihdam olanaklarını hep beraber paylaşmış olacağız. 2018 yılı yatırım programında 20 ilçede uygulanacak yatırımları başlıklar halinde verecek olursak; 10 kalemde bunları topladık. Park alanları, rekreasyon alanları, çocuk oyun alanları 37, Hal, terminal, Pazar yeri 10, yol yapım 515, köprülü kavşak 11, yapım işleri 371, spor yapıları 40, sosyal-kültürel tesisler 41, turizm ve sahil düzenlemesi 33, tarım ve hayvancılık 287, meydan düzenlemesi 16 olmak üzere toplam bin 361 projemiz hazır.”