
Haber Türk’te yayınlanan Öteki Gündem adlı programla tüm Türkiye’nin yakından tanıdığı tarihçi Talha Uğurluel, Kudüs konulu konferans için geldiği Balıkesir’de, Karesi Beyliği döneminde yapılan ve asırlarca halkın toplanma ve ibadet yeri olarak kullanılan Namazgah’ın izini sürdü. Uğurluel, bugün Balıkesir Lisesi’nin bahçe duvarlarının olduğu yerdeki Namazgah’a ait kalıntıların 1973’de tamamen yıkılıp ortadan kaldırıldığını söyledi.
Talha Uğurluel, seyyah İbn-i Batuta’nın 1200’lü yıllarda geldiği Balıkesir’de, Karesi Beyliği’nce yaptırılan Namazgah’ta namaz kıldığını ve yapıyla ilgili izlenimlerini Seyahatname’sinde yazdığını kaydetti. Uğurluel, Namazgah’ın 1973’de Lise Müdürü’nün emriyle yıkıldığına da dikkat çekti, “bu tarihi yapıyı Balıkesir’i işgal eden Yunan değil, şanlı ecdadımızın torunları çatır çatır yıktı” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
KARESİ Belediyesi’nin Müsbet Değerler Mektebi projesi kapsamında Balıkesir’de Kudüs konulu bir konferans veren tarihçi Talha Uğurluel, programın ardından Aygören’deki Lise yokuşuna çıktı, Karesi Beyliği döneminde inşa ettirilen, ancak bugün yerinde Lise binasının bulunduğu tarihi Namazgah’ın izini sürdü.
Haber Türk’te yayınlanan Öteki Gündem adlı programın danışmanlığını da yapan tarihçi Talha Uğurluel, Karesi Belediyesi’nin ev sahipliğindeki konferanstan sonra Güzel Sanatlar Fakültesi ile Balıkesir Lisesi’nin bulunduğu sokakta program çekimi yaptı. Balıkesir’in tarihi Namazgahı’nın tarihçesini anlatan Uğurluel, 1953 yılında inşaatına başlanan şimdiki Balıkesir Lisesi binasının bahçe duvarının bulunduğu yerde Namazgah’ın yer aldığını, 1973 yılında dönemin Lise Müdürü’nün emriyle yapının yıkılarak ortadan kaldırıldığını söyledi. Uğurluel, Karesioğulları Beyliği döneminde inşa edilen ve asırlarca Balıkesirliler’in toplanma ve ibadet yeri olarak kullanılan Namazgah’ın bu şekilde ortadan kaldırılmasına da tepki gösterdi.
Uğurluel, “Namazgah’ı, Balıkesir’i işgal eden Yunanlılar değil, şanlı ecdadımızın torunları çatır çatır yıktılar” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
“BURADA İBN-İ BATUTA NAMAZ KILDI”
Öteki Gündem programıyla herkesin yakından tanıdığı ünlü tarihçi Talha Uğurluel, Karesi Beyliği döneminde yaptırılan Namazgah’ta seyyah İbn-i Batuta’nın bile namaz kıldığını, ünlü seyahatnamesinde de bu Namazgah’tan söz ettiğini anlattı. Uğurluer şu bilgileri verdi:
“Bu Namazgah, yüzyıllar boyunca acı tatlı pek çok olayda Balıkesirliler’in, daha doğrusu Karesi Vilayeti sakinlerinin toplandığı bir yerdi. Namazgahlar şehirlerin en yüksek yerlerinde inşa edilir. Şu an bulunduğum bölge de Balıkesir’in tarihi Namazgah bölgesi. Ünlü seyyah İbn-i Batuta 1200’lü yıllardadünyanın büyük bölümünü dolaştı, Anadolu’ya da geldi. Balıkesir’e geldiğini, burada bir Namazgah olduğunu ve orada namaz kıldığını seyahatnamesine anlatıyor. Bu Namazgah şimdi yerinde yok. O güzelim Namazgah’ı Yunanlılar yıkmadı. Balıkesir’i işgal eden Yunanlılar değil, şanlı ecdadımızın torunları çatır çatır yıktılar. Bunu yapan bir okul müdürüydü.”
SAVAŞ YILLARINDA TOPLANMA MERKEZİYDİ
Bugün yerinde olmayan tarihi Namazgah’ın Balıkesirliler’in buluşma yeri olduğunu belirten Uğurluel, “burada insanlar yağmur duasına çıktılar, Cuma namazları kıldılar, asker uğurlama törenleri yaptılar. Burası öyle özeldi ki, Balıkesirliler Kurtuluş Savaşı yıllarında burada toplandılar, hutbeler irad edildi. Namazgah, Balıkesir Lisesi’nin olduğu yerdeydi. Lise duvarının tam arka kısmındaydı. Ne yazık ki güzelim mekan 1973 yılında bu Lise’nin müdürü tarafından yerle bir edildi” şeklinde konuştu.
Talha Uğurluel, şimdiki Güzel Sanatlar Fakültesi binasının tarihçesi hakkında da bilgi verdi. Binanın 2. Abdülhamit tarafından yaptırıldığını söyleyen Uğurluel, şu bilgileri verdi:
“Balıkesir Lisesi’nin karşısındaki tarihi yapı, 1885 yılında 2. Abdülhamit Han’ın emriyle yaptırıldı. Mektebi Sultani olarak hizmet veren bina 1897 Balıkesir depreminde hasar gördü. Depremden sonra Abdülhamit Han’ın emriyle bina yenilenerek yeniden eğitime açıldı. Hatta buraya Selanik Sultanisi’nin eğitim kadroları, öğretmenleri, öğrencileri getirildi. Cumhuriyetin ilk yıllarında, 1930 – 31’de bu bina kapatıldı ve başka yerlerde eğitim verilmeye başlandı. Burası daha sonra tamir edilip Doğumevi olarak da kullanıldı. 1953’de ise bu tarihi binanın karşısına Balıkesir Lisesi binası inşa edildi.
Tarihi Namazgah’ın dibinde bir okul yapılıyor, sonra bu bahçe duvarları örülüyor. Sonraki yıllarda duvarın arka kısmında kalan Namazgah yıkılıyor. Bu şehrin kurucularının yaptığı Namazgah yıkılıyor. Burayı yıktıran Müdür hangi renktendi, hangi soydandı bilmiyorum. Yıktırmak ne demek, bu tarihi yapıyı yaşatmak gerekir, öğrencilere tek tek anlatması lazımdı.”