BALIKESİR’İN TARİHİ BİNALARI « 10Balikesir

8 Ekim 2024 - 03:38

BALIKESİR’İN TARİHİ BİNALARI

BALIKESİR’İN TARİHİ BİNALARI
Son Güncelleme :

08 Şubat 2019 - 12:02

280 defa

KAPTANZADE OTELİ

Kuvva-i Milliye yani şimdiki Milli Kuvvetler Caddesinde iki katlı ahşap bir yapıda olan otel, uzun yıllar Balıkesir’e dıştan gelen kişilere hizmet vermiş bir oteldi. Otelin girişinde bulunan bir dükkanda, Kaptanzade ailesi bireylerinin gözlükçü dükkanı çalıştırdığını hatırlıyorum. 1970’li yılların başına kadar direnen bu ahşap yapı yıkılıp, yerine bugünkü betonarme bina inşa edildi. Şu anda bina bir bankanın Balıkesir şubesi olarak hizmet veriyor.

YAĞ, YOĞURT VE PEYNİR PAZARI

Hasan Baba çarşısının, Örücüler Caddesi çıkış kapısının karşısında üstü kapalı ve tezgahlardan oluşan bir çarşı idi. Balıkesir’in meşhur peynirleri Manyas kelle peyniri, İvrindi kelle peyniri, köylerde imal edilen yöresel keçi peynirleri, Balya’nın meşhur tereyağı, yine köylerde imal edilen manda kaymakları, bakır kaplarda yapılan nefis yoğurtları bu pazarda bulmak mümkündü. Balıkesir’den dışa seyahat edecek kişiler, bu pazardan peynir, kaymak, tereyağı ya da yoğurt alıp gidecekleri yere hediye olarak götürürlerdi. Şu anda bu pazar yeri Prof. Dr. Necmettin Erbakan Meydanı olarak Balıkesirlilere hizmet vermektedir.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YAYINLARI VE OKUL EĞİTİM ARAÇLARIMÜDÜRLÜĞÜ BİNASI

Bu bina Milli Kuvvetler Caddesinde idi. Bu binadaki müdürlük, yıllarca okullara eğitim araçları temin ediyor ve hizmet veriyordu. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığının eğitim amacı ile basılan ders kitapları ve eğitim amaçlı kitaplarının dağıtımı bu müdürlük binasından yapılıyordu ya da Balıkesirliler eğitim kitaplarını buradan satın alabiliyorlardı. Şu an o binanın yerinde iki adet beton bina bulunuyor. Bunlardan biri Ege Oteli biri de iş hanı olarak hizmet veriyor.

VATAN KÜTÜPHANESİ

Vatan kütüphanesi, Anafartalar Caddesindeki PTT binasının karşısında idi. 1980’li yıllara kadar Balıkesirlilere ve öğrencilere kütüphane olarak hizmet vermiştir. Öğrenciler, ödevlerini bu kütüphanenin kitaplarından yararlanıp yaparlardı. Kütüphane her gün öğrencilerle dolup taşardı. Kütüphanede ödünç kitap servisi de vardı. Balıkesirlilere uzun seneler yıkılıp tekrar iş hanı yapılan 2. Özel İdare iş hanı olan binada hizmet vermiştir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.