ULAŞ SÜRMELİOĞLU
FARKLI kültür ve medeniyetlerden insanları, ortak bir amaç altında toplamanın en basit yolu festivallerdir. İnsanların sosyalleşme arzuları, festivaller aracılığı ile mümkün olabilmektedir. Festivallerin düzenlendiği bölgeler genellikle turistik alanlardır. Hali hazırda turist popülasyonu olan bölgeler, festivaller düzenleyerek bölgeye intikal edecek olan turist sayısını arttırmak istemektedir. Festivallerin bir diğer amacı da, bölgeyi tanıtmaktır. Kültürü, yiyecekleri, doğal güzellikleri gibi birçok özellikleri turistlere tanıtmak ve bölgedeki ekonomiyi canlı tutmak için festivallerden daha verimli bir etkinlik yoktur.
***
TÜRKİYE, festival düzenleme bakımdan biraz yetersiz gelişmiş ülkelere nazaran. Festival sayısı bakımından birçok ülkeden öndeyiz ama içerik bakımından biraz vasat kaldığımızı kabul edelim. Her şehrin hatta her ilçenin geleneksel festivalleri var fakat bunlardan kaçı duyulmuş? İçerikleri ve programları halkın ne kadar ilgisini çekiyor? Özellikle yöresel festivallerimizin reklamını daha iyi yapmalıyız ki festivallerimizi daha ileriye taşıyabilelim, daha geniş kitlelere ulaşabilelim, bölge kültürlerini daha fazla insana duyurabilelim. Türkiye, ekonomik anlamda zor günlerden geçiyor son dönemlerde. Ekonomimizi canlandırmak adına yapılabilecek en güzel etkinliktir festivaller. Yerli ya da yabancı birçok insanın ziyaret etmesi, bölgele ve kültürler hakkında bilgi sahibi olmaları, bölgeye ekonomik bir hareketlilik getirecektir.
***
GELİŞMİŞ ülkelerde neredeyse her gün bir festival var. Kimi müzik festivali adı altında, kimi gastronomi ve turizm festivali adı altında ziyaretçilerini kabul ediyorlar. Yurtdışındaki bu festivallere ülkemizden de birçok insan akın ediyor, özellikle de müzik festivallerine. Ülkemizde ise müzik festivalleri çok sınırlı. Geçtiğimiz ay düzenlenen Zeytinli Rock Festivali yerli ve yabancı birçok insanı ağırladı mesela. Ülkemizde genç nüfus kitlesi bir hayli fazla. Genç nüfusu çekebilecek faaliyetler düzenlendiği takdirde, etkinliksizlikten şikayet eden kitlelere ulaşmak kolay olacaktır. İnternet ve sosyal medyanın etkisi altına aldığı toplumu, gerçek anlamda sosyalleştirmek için festival gibi etkinliklere ihtiyaç vardır.
***
GEÇTİĞİMİZ günlerde Gaziantep’te Gastronomi Festivali düzenlendi. Bilindiği üzere Gaziantep, Türkiye’nin UNESCO tarafından tescil edilmiş ilk ‘’Gastronomi Şehri’’ ünvanını aldı. Festivale gidemesem de yakından takip etme fırsatım oldu. Yerli ve yabancı çok sayıda turist ziyaret etti. Sadece Gaziantep halkı değil, Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçiler akın etti bölgeye. Muhteşem bir organizasyon. Kültürlerini tanıttılar, yemeklerini tanıttılar, Gaziantep’te üretilen ürünleri tanıttılar. Bu festivalden büyük bir kazanç sağlandı. Aynı şekilde Nisan ayında yapılan Alaçatı Ot Festivali de yerli ve yabancı çok geniş bir kitleye hitap etti. Bu yaz Çeşme’deki insan sayısı bir milyonu geçti. Bölgedeki ekonomik hareketlenmeyi düşünebiliyor musunuz? Otelinden bakkalına, restoranından çiftçisine herkes kazanç elde etti. Uzun yıllar daha böyle devam edecek gibi gözüküyor.
***
ŞİMDİ gelelim Balıkesir’imize. Hem Marmara hem de Ege Denizine kıyısı olan, merkezi kırsalda kalan bir şehir. Türkiye’nin zeytin ve et fabrikası gibiyiz. Düzenlediğimiz festivallere, Zeytinli Rock Festivali dışında büyük rağbet göremiyoruz. Edremit, Ayvalık, Erdek gibi turistik bölgelerimizdeki festivallerden sadece Zeytinli Rock Festivali adı biliniyor. Bununla yetinmemeliyiz. Yerli ve yabancı turisti çekebilecek bir potansiyelimiz var. Turizmden kazanç elde etmek ve Şehrimizin adını daha geniş kitlelere duyurmak istiyorsak, festivallere önem vermeliyiz. Laf olsun diye değil, insanların gelmesi için bir nedeni olmalı. İçerikleri iyi ve dikkat çekici olmalı. Şehrimizin ekonomisini, turizm ile kalkındırabilecek potansiyele ulaşmak için festivaller üzerine durulmalıdır.