ULAŞ SÜRMELİOĞLU
KELİMENİN tam anlamı karıştırma bilimidir. Her türden, alkollü ya da alkolsüz içeceklerin birbiri ile karıştırılarak farklı bir içecek yaratma sanatıdır. Yiyecek içecek endüstrisinin, her daim gelişen ve asla gerilemeyecek kolu olan barcılığın biraz daha bilimsel olanıdır. Kullanılan ekipmanlar standart olsa da, sunumların yapıldığı bardaklar bir hayli göz alıcıdır.
Damağa hitap ettiği kadar göze de hitap etmektedir. sunumları dışında hazırlanışları da görsel şovlara tabi tutulmaktadır. Alkollü ya da alkolsüz içeceklerin, meyveler, baharatlar gibi ürünlerle karıştırılması, içenlere farklı bir tat yansıtmak için güzel bir yöntemdir. Ortaya çıkış amacı tamamen görsellik olsa da kısa zaman içerisinde büyük rağbet görmüştür. Tütsüleme tekniğinin içecekler üzerinde kullanılması fikrinin sahibidir miksoloji. İçeceklerin karıştırma esnasında ya da sunum aşamasında, çeşitli kuru otları yakıp, dumanını içecekler ile birleştirmek görsellik ve lezzet açısından beğeni toplamayı başarmıştır. İçecekler üzerine hizmet veren işletmelerin bir çoğu, miksolojiyi denemiş fakat beklenilen ilgiyi göremediklerinden dolayı bu uygulamalardan vazgeçmiştir.
Soğutma işlemlerinde kullanılan buzun yanı sıra, kuru buz ya da sıvı nitrojenler ile çalışan barmenler, bar ortamını adeta laboratuara döndürmüşlerdir. Doğallığın ön plana çıkması için kullandıkları şuruplar ve meyve özlerini kendileri yapmaya başlamışlardır. Geneli tropikal meyvelerden oluşan şuruplar, alkollü ya da alkolsüz içecekler ile birleştiğinde ortaya çıkan içecekler miksoloji ürünleri adı arlında toplanmaktadır.
İspanyolların bulup geliştirdiği moleküler gastronomi teknikleri, miksoloji içinde de kullanıldığından dolayı çıkış yöresine İspanya demek mümkündür. Moleküler gastronomi tekniklerinden jelleştirme, katılaştırma, tütsüleme gibi işlemlerin kullanılması, eğlence ve gece hayatı sektörüne mensup birçok mekan, yeni oluşan bu kokteyl tarzını benimsemiştir.
İnsanların her daim farklılıklara açık olması ve yenilikleri merak etmesinden dolayı, sektörün gerileme gibi bir şansı yok. Restoranlarda bile bu tarz kokteyllerin sunulduğu bir dönemin içerisindeyiz. Yiyecek, içecek sektöründeki yenilikleri takip etmek, yeni lezzetler ve yeni hazlardan mahrum kalmamamızı sağlayacaktır.
Miksoloji, kalıplaşmış olan bar modelinin yaratıcılık ve özgünlük içeren şeklidir diyebiliriz. İçecek sektörüne yeni bir kimlik kazandırmıştır. Gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi veren üniversitelerin birçoğu miksoloji ve içecek bilimini ders olarak müfredatlarına işlemişlerdir. Bunun yanı sıra, mutfak akademilerinde, miksoloji ve bar eğitimi isimli eğitim ve sertifika programları bulunmaktadır.
Gastronomi ve turizm asla bitmeyecek bir sektördür. Bu nedenle genç neslin birçoğu bu alana yönelmeye başlamıştır. Lezzetli yemekler yapmak, kaliteli içkiler hazırlamak isteyen bireyler, gerek üniversitelerde gerekse akademilerde bu eğitimleri alabilirler.
Kokteyllerin dışında buz tasarımları da yeni gündeme gelen olaylardan biridir. Pürüzsüz ve belli şekle sahip buzlar, görsel etkiyi arttırmak adına bar sektöründe kullanılır. Bunları hazırlamak için ekipmanlar ve makineler bulunmaktadır. Klasik buz makineleri yerine, daha büyük, endüstriyel makineler kullanılmaktadır. Buzların içine yenilebilir çiçekler, meyveler, ve taze baharatlar koyulmaktadır. Bu buzlar, içine koyulan içeceği görsel anlamda daha güzel yapmaya yardımcı olmaktadır.
Yeni tatlar denemek, göze ve damağa aynı anda hitap eden içecekler içmek isteyen herkese önerimdir. Miksoloji ile ortaya çıkan kokteyller kesinlikle denemeye değer.