GELECEĞİN KENTLERİ KENTLERİN GELECEĞİ « 10Balikesir

9 Kasım 2024 - 13:35

GELECEĞİN KENTLERİ KENTLERİN GELECEĞİ

GELECEĞİN KENTLERİ KENTLERİN GELECEĞİ
Son Güncelleme :

10 Şubat 2020 - 14:13

Balıkesir Kent Konseyi ev sahipliğinde hafta sonu “Geleceğin Kentleri, Kentlerin Geleceği” temasıyla gerçekleştirilen panelde kent ve kentliye dair önemli paylaşımlar yapıldı.

Kent ve kentliye dair paylaşımların yapıldığı, Prof. Dr. Uğur Batı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen ilk oturumda; İTÜ Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Erkut “Sürdürülebilir Gelişme Amaçlarını Yerelleştirmek”, Program Yapımcısı ve Sunucusu Güven İslamoğlu “Küresel İklim Değişikliği”, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Şentürk “Kentsel Değişmeler ve Sosyal Kapsayıcılık” konusunda konuşmalar yaptı.

“Geleceğin Kentleri, Kentlerin Geleceği” konulu, moderatörlüğünü Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel’in yaptığı ikinci oturumda ise Sosyolog Erol Erdoğan “Şehir, Çocuk ve İnsan”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme Kentsel Dönüşüm ve Planlama Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Haluk Selim “Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm” konusunda konuşmalar yaptı.

 

BALIKESİR, SİVİL TOPLUM İÇİN ÖNEMLİ BİR ŞEHİR

İlk oturumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Uğur Batı, sivil toplumun konuşulduğu toplantının Kuvayi Milliye Şehri Balıkesir’de yapılmasının özel bir önemi olduğunu vurgulayarak “Balıkesir, sivil bir inisiyatifle mücadeleyi başlatan, kendi kendini kurtaran bir kent. Bu sivil toplumun en önemli örneklerinden birisi.” dedi.

Sivil toplum üzerine daha çok konuşulması daha çok düşünülmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Batı, günümüzde ülkelerin değil kentlerin yarıştığını, kentlerin ‘soft power’ denen yumuşak gücün en önemli parçalarından birisi olduğunu kaydetti, kent konseylerinin sivil inisiyatif noktasında kent konseylerinin önemli bir potansiyeli olduğunu ifade etti.

 

YEREL YÖNETİMLER GÜÇLENDİRİLMELİ

“Sürdürülebilir Gelişme Amaçlarını Yerelleştirmek” konusunun insan, ekonomi ve mekân olarak 3 alt başlıkta ele alınması gerektiğini söyleyen İTÜ Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Erkut “Şehirler; büyümenin motorlarıdır, kentleşme için bir fırsattır. Bunun için yerel yönetimler güçlendirilmeli ve katılımın gücü tanınmalıdır.” dedi. Küreselleşen dünyada nüfus hareketlerinin çok fazla olduğunu, bunun neticesinde toplumlar çok kültürlü dünyaya adapte olması gerektiğini ifade etti.

 

KARBON AYAK İZİNİ AZALTMALIYIZ

Küresel iklim değişikliği konusunda bir konuşma yapan Güven İslamoğlu, dünyanın ve doğanın iyi anlatılması gerektiğini söyledi. Doğanın ve biyolojik çeşitliliğin korunması gerektiğine dikkat çeken İslamoğlu “Dünyanın ısısı 38,5 dereceye ulaştı. Dünyadan başka kaçacak yerimiz yok. İklim değişiyor. Dünya kendisini soğutabilir ama bizim de karbon ayak izimizi azaltmamız lazım.” açıklamasında bulundu.

 

GÖNÜLLÜLÜK VE ETKİLEŞİM

Panelin “Kentsel Değişmeler ve Sosyal Kapsayıcılık” adlı oturumunda katılımcılara seslenen İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Şentürk, Türkiye ve dünyada gönüllülüğün yaygınlaştırılması gerektiğini ifade ederek “Gönüllülük yaygınlaştıkça toplumdaki sorunların çözümü, bağların güçlenmesi, birbirimizi tanımak gibi çok farklı alanlarda kalkınma pratikleri geliştirebiliyoruz. Gönüllülüğün yanı sıra etkileşim üzerinde de durmak gerekiyor. Bu noktada kent konseylerinin etkin bir rol alması gerektiğine inanıyorum.” dedi.

 

ŞEHİR, GENÇ VE ÇOCUK

“Geleceğin Kentleri, Kentlerin Geleceği” konulu, moderatörlüğünü Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel’in yaptığı ikinci oturumda ise “Şehir, Çocuk ve İnsan” üzerine konuşan Sosyolog Erol Erdoğan, şehirlerin ve sokakların çocuksuzlaştığını ve oyunsuzlaştığını ifade ederek “Şehirlerdeki güvenlik ve mimari meselelerini çözerek çocuklarımızı daha görünür hale getirebiliriz.” dedi.

Erol Erdoğan ayrıca müzik ve çizgi filmlerin geleceği inşa etmede önemli bir rolü olduğunu kaydetti.

 

DEPREM VE KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUŞULDU

Panelin son konuşmacısı ise İstanbul Ticaret Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme Kentsel Dönüşüm ve Planlama Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Haluk Selim oldu. Doç. Dr. Selim Türkiye’deki deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm konusunda bilgiler verdi.

Panelin ardından Elazığ Kent Konseyi Başkanı Murat Ergen, geçtiğimiz 24 Ocak günü 6.4 şiddetinde gerçekleşen depremin ardından Elazığ’ın durumu hakkında bilgilendirme yaptı. Başkan Ergen, devletin her bir kurumunun ve sivil toplum kuruluşlarının bu süreçte yanlarında yer alarak bölge halkının toparlanmasına yardımcı olduklarını belirtti.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.