Hasan Avcı, Altıeylül Dijital Onay Sistemi ile inşaat sektörünün yükünün hafifleyeceğini açıkladı ama, sektörün tüm elemanları yeni sistemle birlikte sırtlarına binecek maddi yükten tedirgin oldu. ALDOS’a zorunlu kayıt yaptıracak herkesten biner lira, ayrıca her yıl için 250’şer lira para alınacak. Dijital imza için de bedel ödemek zorunda kalacak sektör elemanları, kırtasiye yükünün hafiflemeyeceği görüşünde. Çünkü son aşamada yine ozalit projeler teslim edilecek.
ALTIEYLÜL Belediyesi, inşaat sektörünün bürokrasi yükünü hafifletme planıyla ALDOS adı verilen Altıeylül Dijital Onay Sistemi’ni devreye sokmaya hazırlanıyor. Belediye Başkanı Hasan Avcı, geçtiğimiz günlerde inşaat sektörünün aktörlerini davet ettiği bir toplantıyla ALDOS’u tanıtmıştı.
Belediye Başkanı Hasan Avcı’nın Türkiye’de ilk ve tek diye duyurduğu sistemin, İstanbul Pendik ve Konya Selçuk Belediyeleri’nde uygulandığı ortaya çıktı.
ALDOS NASIL ÇALIŞACAK?
Altıeylül Belediyesi’nde uygulanması planlanan Altıeylül Dijital Onay Sistemi’nin çalışma şekli şöyle olacak: “Yapı sahiplerinin, proje müelliflerinin ve yapı denetim firmalarının iş yükünü azaltan ALDOS sistemi sayesinde hızlı, şeffaf ve güvenilir şekilde hizmet verilecek. Proje onay süreçleri ile ilgili olarak her aşamada sms ve e-mail yolu ile otomatik olarak bilgilendirilecek olan yapı sahipleri haricinde, proje müellifleri de kendi ofislerinde hazırlamış oldukları projelerini herhangi bir çıktı almaya gerek görmeden, ALDOS sistemi üzerinden belediye onayına sunabilecekler. Tüm kontroller ve onaylar bu sistem üzerinden e-imza ve m-imza yolu ile gerçekleşecek. ALDOS sistemi sayesinde, proje onay süreçlerindeki iş ve işlemlerin kâğıt ortamından dijital ortama ve e-imza uygulamasına taşınmasıyla daha sağlıklı ve daha hızlı sonuçlar vermesinin yanı sıra, zamandan tasarruf ve fiziksel arşivleme için yer ve kâğıt israfının önüne geçilecek. ALDOS sistemi, inşaat ruhsatı almak isteyecek vatandaşlar, proje müellifleri, yapı denetim kuruluşları, fenni mesuller, TEDAŞ müdürlüğü ve Altıeylül Belediyesi’ni kapsarken, adı geçen kurum ve kuruluşlar arasında köprü vazifesi görecek.”
BAŞKAN AVCI: TÜRKİYE’DE TEK
ALDOS’un tanıtıldığı toplantıda konuşan Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, sistemin Türkiye’de ilk ve tek olduğunu belirtmişti. Avcı şu bilgileri vermişti:
“Mimarlar, İnşaat Mühendisleri, Yapı Denetim Firmaları ve ilgili mesleklerden katılımın olduğu tanıtım programında konuşma yapan Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı “Vatandaşımızın işlerini nasıl kolaylaştırabiliriz, vatandaşlarımıza yönelik nasıl verimli işler yapabiliriz düşüncesiyle bu çalışmaların gayreti içerisinde olduk. Bugün tanıtımını yapacağımız ALDOS Sisteminin, yapı sahiplerine, meslektaşlarıma, yapı denetim firmalarına büyük faydalar getireceğine inanıyoruz. Her şey dijital sistemde kayıtlı olacak. Çıktı alma sorunu ve zorunluluğu olmayacak. Tabii bu bir geçiş süreci. Bu süreçte hepinizden anlayış bekliyoruz. Yeni bir uygulama olarak hazırladığımız Dijital Onay Sistemimiz, ilimiz ve ilçelerinde ilk ve tek oluşunun yanı sıra, ülkemiz genelinde taşınabilir USB Bellek ve CD’ler ile proje transferi ve masa üstü uygulamalar ile Proje Kontrol Onayı yapan iki ilçe belediyesinden biriyiz. Altıeylül Belediyesi olarak web tabanlı program ve Web servis sağlayıcıları ile online hizmet sunabilecek şekilde hazırlamış olduğumuz Türkiye’de ilk ve tek olan ALDOS-Altıeylül Belediyesi Dijital Onay Sistemi’ni siz değerli vatandaşlarımızın hizmetine sunabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz.”
MİMAR VE MÜHENDİSLERLE
SERİ TOPLANTILAR YAPILIYOR
Altıeylül Belediyesi, ALDOS’un tanıtımı ve uygulamasıyla ilgili inşaat sektörünün tüm elemanlarını sırayla toplantılara davet ediyor. Sırasıyla mimar ve mühendisler, müteahhitler, yapı denetim firmalarıyla konuya ilişkin düzenlenen toplantılarda, sistemin uygulanmasına itiraz olmazken, ALDOS’un sektöre getirecek maddi yük sıkıntı konusu oluyor.
İnşaat müteahhitleri, yapı denetim firmaları, mimar ve mühendislerin itirazı, ALDOS’a kayıt yaptıracak her bir firma için bin lira gibi bir bedel istenmesine. Aynı zamanda müteahhitlik yapan mimar veya mühendisler ise, hem müteahhitlik hem de mühendislik firması olarak iki katı bedel ödemek durumunda kalacaklar.
SİSTEME HER YIL ÖDEME YAPILACAK
Başlangıçta alınacak biner liranın haricinde, sistem için her bir firmanın her yıl 250 lira ödeme yapması da isteniyor. Bu yıl için 250 lira olarak belirlenen rakamın, sonraki yıllarda artacağı tahmin ediliyor. Altıeylül Belediyesi’nin uygulamayı planladığı yeni sistem, dijital imzayı da zorunlu kılıyor. Mimar, mühendis, yapı denetim firmaları ve müteahhitlerin dijital imza sahibi olabilmeleri için yetkili kuruluşlara yine 250 TL gibi bir bedel ödemeleri de gerekiyor. Sistem, mimar ve mühendis odalarını da devre dışı bırakıyor. ALDOS ile projelerde oda onayı uygulaması sona eriyor, bu kez odalar bu anlamda işlevsiz hale getiriliyor.
Sektör elemanları, kağıt ve kırtasiye angaryasının sona ereceği sözüne karşın, proje onayının son aşamasında yine kağıt proje çizimlerinin Belediye’ye verilmesinin istendiğine dikkat çekerek, “angarya ortadan kalkmıyor” diyorlar.
Düzenlenen toplantılarda, sektör elemanlarının yaptıkları itirazların kabul edilmediği, uygulamanın zorunlu tutulduğu da belirtiliyor. Mimar ve Mühendis Odaları ALDOS uygulamasına itiraz ederken, önümüzdeki günlerde bu konuda ortak bir açıklama yapmaları bekleniyor.
TÜM İLÇELER SİSTEME GEÇERSE NE OLACAK?
Balıkesir’de ALDOS türü uygulamaları ilk kez Altıeylül Belediyesi uyguluyor. Diğer ilçelerde de benzer sistemler devreye girdiğinde, sektör elemanları için yine önemli bir maddi yük söz konusu olabilecek. Ayrıca Balıkesir dışından mimar ve mühendisler de sisteme kayıt yaptırabilecekleri için Balıkesir’deki odalara kayıtlı mimar ve mühendisler için maddi kayıp söz konusu olabilecek. Başkan Hasan Avcı’nın bu eleştiri ve itirazları dikkate alarak ALDOS’u yeniden gözden geçirmesi isteniyor.