ERGÜN AYDOĞAN
HAZİNE ve Maliye Bakanı damat Berat Albayrak denetim için anlaştığı Amerikan şirketi ile ilgili yükselen tepkiler karşısında, ‘Danışmanlığın hiçbir icra fonksiyonu olmayacak, Yeni Ekonomi Programı kapsamında Kamu Maliyesi Değişim Dönüşüm Ofisi kurulacak’ dedi.
McKinsey 100 yıllık denetim ve yol gösterme şirketi…
Denetimsizliği, kayıt dışılığı kural haline getiren; Meclis denetiminin olmadığı, milletvekillerinin yazılı ve sözlü soru önergelerine cevap verilmediği, Sayıştay’ın ‘saray’ ve ‘hükümet’ harcamalarını denetleyemediği, hesap-inceleme raporlarının yok sayıldığı ama denetlesin ve yol göstersin diye anlaşmanın sağlandığı McKinsey şirketi, 16 bakanlığı denetleyecek ve yol gösterecek.
Meclis denetlemesin. Sayıştay denetlemesin. Ülkenin denetim organları devre dışı kalsın ama ABD şirketi denetlesin, yol göstersin; yerli ve millilik bu olmalı?
***
KİMİ denetleyip yol gösterecek? Denetimden hoşlanmayan iktidarı… Asrın krizini yok sayan, dış güçlerin oyunu diyerek bütün yabancı devlet ve kuruluşlarını ülkeye karşı tuzak kurmakla suçlayan iktidarı denetleyecek ve yol gösterecek!
Bu şirket yine bir dönem övülen bir dönem yerden yere vurulan Fitch, Moody’s, Standard & Poor’s gibi kredi derecelendirme kuruluşu değil.
Yüksek not verildiğinde övünülen, not düşürüldüğünde kızılan ‘bizde kendi derecelendirme kuruluşumuzu kurarız’ diyenler, denetlenmeyi ve yol göstermeyi yabancı bir şirketin yapmasına razı oldular.
Yerli, yabancı olmasını bir tarafa bıraksak; denetlenmeyi nereye kadar kabul edecekler, uyarıları ne kadar dikkate alacaklar?
***
500 milyon dolarlık lüks uçak almayın, bütçe harcamalarını kısın, rantabl olmayan yatırımları durdurun, yaklaşan yerel seçimlerde seçim rüşvetleri dağıtmayın dediğinde. Denilenler yapılacak, uyarılar dikkate alınacak mı? Bir süre sonra ‘Ey McKinsey sen kim oluyorsun, haddini aşma, senin paranı ben veriyorum, o kadar da uzun boylu değil’ derse…
Demeyeceği ne malum! Der, sonra da yabancı şirketi kovan yönetici olarak kahraman olur!
Denetlenme anlaşmasını ABD’de uluslararası yatırımcılarla yapılan toplantıda açıklayan kişi Hazine ve Maliye Bakanı damat Berat Albayrak. Anlaşılan McKinsey şirketinin Türkiye yöneticisi bir zamanların etkin AKP’li, eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın damadı Ali Üstün.
Her daim yerli ve milli vurgusu yapan, dış güçleri kendilerine tuzak kurmak, ekonomi üzerinden savaşla karşı karşıya olduklarını iddia edenlerin suçlu ilan ettikleri çevrelerden çare beklemeleri paradoksal bir durum gibi görülebilir. Veya istediği zaman kızabilen, istediği zaman bir araya gelebilen malum güçleri hizaya getiren büyük yönetici olarak da görülebilir belli çevrelerde.
IMF garantörlüğüne ihtiyacı olmadan ABD’li denetim şirketinin prestijiyle uluslar arası finansal piyasalarda güven ortamı sağlayabilmek…
***
16 Bakanlığı denetlemesi için anlaşılan ABD’li şirketten herhalde hiçbir şey gizlenmeyecektir. Gizlenirse sağlıklı bir denetim olmaz; önemli, mahrem bilgilerin bir yabancı şirket tarafından bilinmesi sakınca ve risk yaratır mı? Gizli, mahrem bir bilgi varsa/kaldıysa!
Denetimin sağlıklı olabilmesi için şeffaflık gerektiği söyleniyorsa ülkenin yurttaşları olarak bizim de şeffaflık hakkımız yok mu? Peki o zaman; bu yabancı denetim şirketi aylık/yıllık ne kadar ücret alacak? Artık ticaret TL ile yapılacak, döviz üzerinden ticaret ve sözleşme KHK ile yasak ya; bu yabancı denetim ve yol gösterici şirket aylık/yıllık kaç milyon TL alacak, dolarla anlaşma yasak olduğuna göre…
En önemli güven endeksi şeffaflık ise; denetim, yol gösterme ve alacağınız akıl karşılığı kaç milyon dolar/TL ödeyeceksiniz, toplumun bilme hakkı yok mu?
Ekonomi lafta değil gerçekten ‘dış güçlere’ teslim edildi, dış güçler ekonomik savaş açmıştı…