CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, Ayvalık’ta çıkan yangın sonrası bölgede incelemelerde bulundu. 40 dönümlük arazinin yandığını belirten Aytekin “burada Elektrik Dağıtım Şirketi UEDAŞ’ın ihmali var. İletim hatlarındaki tellerin sık sık arıza yaptığı ve eski olduğu biliniyor. Görevliler tam da yangının çıktığı bölgedeki hatlarda tamirat çalışması yapmış. Sorunu kökten çözmek yerine kopan iki teli birbirine bağlayarak geçici olarak alınan tedbir, rüzgarlı havada Ayvalık’ın felaketi olmuş” ifadelerini kullandı.
Beraberindeki heyetle birlikte olay yerinde incelemelerde bulunan CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in açıklaması şöyle:
“Geçtiğimiz Cumartesi akşamı Ayvalık’a bağlı Şeytan Sofrası ve Badavut Mevkii’nde çıkan yangın sabaha karşı kontrol altına alındı. Gece boyu bilgi aldık ve sabah olunca biz de olay yerine intikal ettik. 40 dönümlük bir alan üzerindeki orman varlığımız ve ormanda yaşayan canlılarımızı kaybettik. Türkiye’de özellikle sahil yörelerindeki orman yangınlarında hep bir ihmal veya kasıt olduğu söylenir. Çünkü her yakılan alanın üzerine otel zincirleri dikilir. Ayvalık’ta da durumu takip edeceğiz. Yurttaşlar başta olmak üzere yerel yöneticiler de bölgenin süratle ağaçlandırılacağına ilişkin söylemlerini önemsiyoruz ve konuyu takip edeceğiz. Ancak buradaki yangının sebep ve sorumluluklarına da bakmak gerekir.
AYVALIK’TA ASLİ SORUMLU UEDAŞ
Bölgede yaptığımız incelemelerde ve resmi kaynakların da açıklamasından da ifade edildiği üzere yangının çıkış kaynağı elektrik iletim hatlarının kopması sonucu kıvılcımların ağaçlara sıçraması ve ormanlık alan içerisinde rüzgarın da etkisiyle atlamalar yaparak ilerlemesi. Türkiye’de elektriğin devlet nezdindeki sorumlusu TEDAŞ’tır. Balıkesir’de TEDAŞ, Elektrik dağıtım işini Limak, Kolin ve Cengiz konsorsiyumu olan UEDAŞ’a ihale etmiştir. Dolayısıyla her iki kurumun da sorumluluğu vardır. Tam da yangının çıktığı kaynakta elektrik dağıtım şirketi ekipleri tellerde arızaları gidermek için çalışmış. Ama telleri değiştirmek yerine, ekleme çıkarma yapma gibi geçici tedbirlerle düzenleme yapmış. Sonucunda da büyük bir rüzgar ortaya çıkınca aldıkları sözde tedbir Ayvalık’ın felaketi olmuş.
Ayvalık’ta yaşayan yurttaşlarımızın ortak talebi bu iletim hatlarının tamamının yer altına alınması. Bölgenin ciddi şekilde rüzgar aldığı biliniyor. Aynı risk Cunda adası için de mevcut. Bu iletim hattı eğer yer altına aktarılmazsa benzeri bir durumla karşılaşmamız çok olası.
Burada ihmali olan kimse, doğaya, çevreye ve yaşama karşı suç işlemiştir ve kesinlikle yargılanmak zorundadır. Konunun takipçisi olmaksa bizler için asli görevdir. Bu alanların değil imara açılması, bunu akıllarından geçirecek olanlara karşı hep birlikte mücadele etmek de bizim bu topraklara borcumuzdur.”