
SEVGİLİ okurlar.. Bu hafta tarih ve kültür kokan bir yeri tanıtıyoruz:
‘Sarıkız Kazdağı Etnoğrafya Galerisi.’
2015 Kasım’ında Güre’de açılan galeri, yörenin tarihini ve kültür değerlerini çok güzel yansıtıyor. İzleyicilerini antik çağlardan günümüze uzanan keyifli bir yolculuğa çıkartıyorlar adeta.
Alibey Kudar’ın Tahtakuşlar Etnografya Galerisi ve Sıdıka Erke Etnoğrafya Müzesi’nden sonra Edremit yöresi üçüncü bir etnoğrafya müzesine kavuştu. Murat ve Uğur Bostancıoğlu kardeşlerin kurduğu ve babaları merhum Ali Bostancıoğlu’na ithaf ettikleri Sarıkız Kazdağı Etnoğrafya Müzesi, hem ailesinin geçmişine hem de yaşadıkları yörenin geçmişine ve tarihine ışık tutmayı başarıyor.
Galeride yörenin antik çağlarda başlayan ve Truva ile devam eden yaşamı, savaşları, daha sonra bölgeye Karesi Beyliği ile yerleşen Türkmenler ve yörüklerin yaşamı, gelenekleri, görenekleri, kıyafetleri v.s. Bu galeride hepsini izlemek mümkün.
SABAHATTİN ALİ HAKKINDA HER ŞEY
Galerinin içinde bir sinevizyon devamlı İda’nın, yani Kazdağları’nın tarihini, bitki ve florasını, gezilecek görülecek yerlerini görüntüler eşliğinde çok güzel anlatıyor.
Galerinin yanında bir satış noktası var; ziyaretçilere yörenin zeytinyağını, zeytininden imal edilmiş sıvı el sabunlarını, zeytinyağlı duş jelini, yöreye özgü hatıra eşyaları sunuyorlar.
Galeriye ilk girdiğinizde sizi Kazdağları’nın sembolü Sarıkız’ın mumya heykeli ve kazları karşılıyor. Daha sonra yörede yaşamış ve Hasanboğuldu efsanesini kaleme almış, bir çok dergi ve gazetede yazmış, kitaplarıyla Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Sabahattin Ali’nin mumya heykeli, kitapları, dergileri yer alıyor.
TUNCEL KURTİZ, ALİ EKBER ÇİÇEK,
ŞÜKRÜ TUNAR, ŞEHİT HAMDİ BEY
Hemen yan tarafta Kazdağları aşığı değerli sanatçı merhum Tuncel Kurtiz’in mumya heykeli, O’nu tanıtan biyografisi, filmlerinin afişleri, fotoğrafları yer alıyor. Hemen karşısında Edremitli klarnet virtiözü rahmetli Şükrü Tunar ve halk müziği ozanı Ali Ekber Çiçek’in plakları, besteleri ve onları tanıtan bir çok materyal bulunuyor.
İstiklal Savaşı’na katılan Edremitli Kuva-yı Milliyecilerin istiklal madalyaları, nüfus cüzdanları ve fotoğrafları ile kahraman Edremit Kaymakamı Şehit Hamdi Bey’i tanıtan biyografisi, ihtişamlı bir fotoğrafı galerinin iftihar köşesinde görülebilir.
Galerinin bir başka köşesinde Truva Atı maketi, Kahraman Havranlı Seyit Onbaşı’nın mermi taşırken küçük bir heykeli bulunuyor. Hemen yanında eski bir zeytinyağı fabrikası maketi ve zeytinyağı taş sıkma, diğer aletlerini görebilirsiniz.
ATATÜRK KÖŞESİNİ GÖRMELİSİNİZ
Bir köşede İstiklal Savaşı kahramanları, Atatürk, İnönü ve silah arkadaşlarının fotoğraflarını ve o yıllara ait gazete küpürleri ve tarihi evrakların kopyalarını görmeniz mümkün.
Galerinin bahçesindeki kafe köşesinde Atatürk’ün Edremit’e ikinci gelişinde Edremit’te gezdikleri fayton Arkök Ailesi tarafından galeriye bağışlanmış.
BOSTANCIOĞLU AİLESİ GALERİ
HAKKINDA NELER SÖYLÜYOR?
Etnografya Galerisi’nin güzel bahçesinde çaylarımızı yudumlarken, Murat ve Uğur Bostancıoğlu kardeşlerle küçük bir söyleşi gerçekleştirdik. Sorularımıza karşılık aldığımız cevaplar şöyle:
“Sarıkız Etnografya Galerisi’ni kurmamızın amacı, yöremizin tarihini, kültürünü, Kazdağları florasını, güzel ve bol oksijenli havasını, kısacası Edremit Körfezi’nin, Kuzey Ege’nin rivierası olduğunu, turistlere ve yöremizi ziyaret edenlere tanıtmak amacındayız ve bu amaca ulaştığımızı düşünüyoruz. Bu galeriyi kurarken çok büyük uğraş verdik. Bu uğraşımızda bize destek veren akademisyen ve tarih aşığı dostlarımızı anmadan geçemeyeceğiz. Bu isimleri tek tek yazmak ve teşekkürümüzü bildirmek boynumuzun borcu.
Başta sanat danışmanı, yazar Halilhan Dostal, avukat yazar İskender Azatoğlu, Ahmet Cumhur Dokur, Prof. Dr. Abdullah Soykan, Prof. Dr. Gürcan Polat, Doç.Dr. Yasemin Polat, fotoğraf sanatçısı, sanat tarihi uzmanı Firdevs Sayılan, Antandros Derneği Başkanı Gülçin Cömert, tarih araştırmacısı Zekeriya Özdemir, Tahtakuşlar Etnografya Galerisi Kurucusu Alibey Kudar, fotoğraf sanatçısı Orhan Sağdıç, yazar Sinan Kahyaoğlu, Kazdağları alan klavuzu Hasan Basri Avcı, fotoğraf sanatçısı Armağan Portakal, minyatür sanatçısı Ülker Erke, Edremit Zeytin İstasyonu Müdürü Murat Küçükçakır ve Can Çiçek. Hepsine ailemiz adına şükranlarımızı sunuyoruz.
Bizim turizm anlayışımız, bölgemizi, salt deniziyle, plajlarıyla, otelleriyle değil, yörenin tarih ve kültürünü tanıtmakla olur. Biz bu galeriyi oluştururken, üç yıl proje aşaması oldu. Galerinin oluşumu ise uzun yıllarımızı aldı. Memleketimiz olan Güre ve Edremit’in tamamına katkıda bulunduysak ne mutlu bize. Babamız Güre, annemiz Pelitköylü. Bu galeriyi babamız Ali Bostancıoğlu’na ithaf etmekten son derece mutluyuz.”
Galeri kış sezonunda pazartesi hariç hergün sabah 10.00 – 17.00 arası, yaz sezonunda hergün sabah 10.00 – 23 saatleri arasında hizmet veriyor.