TARIM VE HAYVANCILIKTA DOĞALLAŞMA « 10Balikesir

13 Aralık 2024 - 21:50

TARIM VE HAYVANCILIKTA DOĞALLAŞMA

TARIM VE HAYVANCILIKTA DOĞALLAŞMA
Son Güncelleme :

13 Nisan 2018 - 20:37

ULAŞ SÜRMELİOĞLU

ORGANİK tarım, çevreye ve insana zarar vermeden, doğal kaynakların doğru kullanılması ile üretim aşamaları her an kontrol altında olan ve üretimin hiçbir safhasında kimyasal ilaçlar kullanılmayan bir tarım türüdür. Kullanılan suya hatta toprağa bile kimyasal ilaç karışmamış olması gerekmektedir. ‘Organik Tarım’ ibaresi için çeşitli sertifika kuruluşlarından onay almak lazım, yoksa organik tarım ibaresi kullanılamaz. Üretim safhasında uygulanan bütün aşamalar sertifika veren kurum tarafından düzenli olarak kontrol edilir. Bu kontrollerde dikkat edilen hususlar, doğal hayvan gübresi kullanılıyor mu, tarımsal zirai ilaç kullanımı var mı şeklindedir.

***

ÜRÜNÜ kimyasal ilaçlardan koruduk diyelim. Peki toprağın altındaki bakterilerden ilaç kullanmadan nasıl arındırıp ürünü koruyabiliriz? Bunların da doğal yolları mevcut haliyle. Yılan, solucan, kurbağa gibi hayvanları tarımsal araziye salınıp bölgedeki zararlı bakteri veya zararlı böceklerin ekosistemini bozarak ürünü kimyasal madde kullanmadan koruyabiliriz.

Toprağı dinlendirmek ve verimini artırmak için mevsimle döngü içine girilmeli ve her mevsim koşullara uygun ürün ekilmelidir. Bu durum topraktan alınacak verimi en üst düzeye çıkararak daha sonraki ürünlerin daha sağlıklı daha lezzetli olmasını da sağlar.

Çekirdekleri sanki el yordamıyla dizilmiş gibi dışı kırmızı olsa da içi daha yeşil tonundan kurtulamamış domatesler yemek zorunda kalmamamız ya da kayış gibi susuz salatalıklar yemeyelim diye uygulanması gereken bir yöntem.

***

İNSAN sağlığını göz ardı eden her türlü faaliyet yasaklanmalı ve kontrollere tabi tutulmalıdır. Özellikle tarımsal ürünler her birini test edip sağlıklı olmayanların satışına izin vermeyerek imha edilmelidir. Güncel olarak artan talep karşısında üretici, ürünü hızlı yetiştirip talebi anında karşılamak için kimyasal ürünlere başvurarak hem yediğimizden tat alamama, hem de sağlığımızdan olmamıza sebebiyet veriyor.

Sadece tarım ürünlerinde değil,  büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanları yetiştiriciliğinde de doğallaşmaya yönelmeliyiz. Kayış gibi etler, bembeyaz tavuklar yememeliyiz. Henüz civciv olması gereken zamandaki tavuk etlerini yiyerek kendimize zarar veriyoruz. Hayatını spora ve sağlıklı yaşama adamış olan insanlar hatta bu olayı meslek haline getirmiş olanların en büyük sıkıntısı proteini temin edeceği ürünlerdir. Tavuk bile daha oluşmamışken protein miktarı nasıl beklenileni karşılar ki.

***

KİMYASAL ürün kullanımını bir anda ortadan kaldırmak mümkün değil. Fakat kontroller sayesinde bu durum sınırlandırılabilir ve en aza indirgenebilir. Kimyasal ilaç kullanılmadığı takdirde, dışarıdan aldığımız ürünler henüz yolun yarısındayken bozulmaya başlar. Ülke sınırlarına girene kadar geçen sürede ürünün korumasını sağlamak için çeşitli ilaçlar kullanılıyor ama bunu kaldırmak transferde büyük açıklara sebebiyet verir. Aynı zamanda ülke içindeki taşımacılıkta da durum aynı şekilde. Dalından koparılan bir ürün bir gün içinde bozulmaya müsaittir. Bunu şu an kimyasal ilaçlar vasıtasıyla önlüyorlar. Başka yoları da var elbette ama ilaç almak ya da yapmak çok ucuz. Neden versinler ki bir dünya parayı soğutuculu kamyonlar için.

***

GIDA terörüne maruz kalmamamız için bu uygulamalar şarttır. Aksi takdirde hastanelerde gıda zehirlenmesine bağlı kuyruklar oluşacaktır.

Hiç fark ettiniz mi? bundan 4 – 5 yıl evvel kullanıp yararını gördüğünüz bir ilacın artık size etki etmediğini, baş ağrısı gibi basit bir olayda bile aldığınız ağrı kesicinin etkisini göremediniz belki de. Bunun sebebi yiyecek ve içeceklerde kullanılan kimyasal ilaçlar. Vücudumuza istemeden bağışıklık kazandırdık bu da ilaç kullanmamız gereken zamanda ilaçları etkisiz kıldı.

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN