4. Uluslararası Termal ve Sağlık Turizmi Zirvesi Çalışmaları Devam Ediyor « 10Balikesir

19 Eylül 2024 - 13:21

4. Uluslararası Termal ve Sağlık Turizmi Zirvesi Çalışmaları Devam Ediyor

4. Uluslararası Termal ve Sağlık Turizmi Zirvesi Çalışmaları Devam Ediyor
Son Güncelleme :

13 Şubat 2019 - 12:37

Balıkesir’in Edremit ilçesinde, 24-25 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek olan “4. Uluslararası Termal ve Sağlık Turizmi Zirvesi” 2. Danışma Kurulu Toplantısı yapıldı.

Edremit’te 24-25 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek, Balıkesir Valiliği ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı koordinasyonluğundaki 4. Uluslararası Termal ve Sağlık Turizmi Zirvesinin 2. Danışma Kurulu Toplantısı, Gönen’de bir otelde Vali Ersin Yazıcı’nın başkanlığında yapıldı.

Toplantıya; Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, akademisyenler, otel ve termal tesis sahipleri, acente yetkilileri katılım gösterdi.

“Gönen Termal Kenti Planı ve Termal Sağlık Merkezi Fizibilite Raporu” Protokolü İmzalandı

Programdan önce “Gönen Termal Kenti Planı ve Termal Sağlık Merkezi Fizibilite Raporu” isimli Protokol de imzalandı. İmzaları; Güney Marmara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkan V. ve Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Özdemir ve Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar attı.

Protokolde, Türkiye’nin ilk termal turizm şehirlerinden biri olan Gönen’de, termal kent vizyonuyla mevcut potansiyelin modern anlayışa ve gelişen sağlık turizm eğilimlerine uygun olarak kurulması planlanan kür merkezi ekseninde planlanması, Gönen’in kaynak zenginliği, coğrafi avantajları ile büyükşehirlere yakın konumundan yararlanılarak turizm destinasyonu yaratılması hedefleniyor.

“Yeni tesislere ihtiyacımız var.”

2. Danışma Kurulu Toplantısı, Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak’ın açılış konuşması ile başladı. Çakmak, Konsey hakkında bilgiler verdiği konuşmasının ardından mikrofonu Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı’ya bıraktı. Yazıcı, Gönen’deki termal potansiyelinin gücünü yeterince değerlendirilemediğini dile getirdi. Yeni tesislere ihtiyacın olduğundan bahseden Yazıcı; “Otoyollar tamamlandıktan sonra Avrupa ile direk bağlantı sağlanacak. Bu bağlantı ile buradaki termal potansiyel için gelecek çok parlak olacak. Edremit, sezonunu 4 aydan 12 aya çıkarabilir. Bigadiç, Sındırgı gibi ilçelerimiz turizmden daha çok faydalanabilir. Hep birlikte hareket edilirse az zamanda çok iş yapılabilir. İlçelerimiz birbirinden uzak olup farklılık arz etse de birlik içinde hareket edebiliyor, bu çok olumlu bir durum. Gönen ise yeni, istisnai tesisleri olan, termalde ayrı bir yerde değerlendirilen öne çıkan bir ilçe olabilir.” diye konuştu. Yazıcı, imzalanan protokol için hayırlı olsun dileklerini iletti.

Açılış konuşmalarının ardından Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Günşen “Gönen Uluslararası Termal Sağlık Kentine Dönüşüyor” isimli sunumunu gerçekleştirdi. Sunumda, termal kaynak ve profesyonel sağlık hizmetinin bir arada olması gerekliliği ve dünyadaki iyi uygulama örneklerinden, imzalanan protokolün içeriğinden bahsedildi. Sunumun ardından söz alan Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar; “Gönen termal açıdan çok şanslı bir yer. Gönen en iyi örneklerden bir tanesi. Hedef ülkelerin doğru belirlenmesi çok kritik.” diye konuştu.

“Balıkesir 3 sac ayağı üzerinde yükseliyor; tarım sanayi turizm.”

Toplantıda söz alan Balıkesir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ise; “Zirve Balıkesir için çok önemli. Altyapısının doğru yapılması lazım. Balıkesir 3 sac ayağı üzerinde yükseliyor; tarım sanayi turizm. Balıkesir aynı zamanda Sinop’tan sonra yaş ortalaması en yüksek olan il. Bu yönden termal turizmin gelişmesi anlamlı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ile yapılan protokolü de çok olumlu buluyorum. Katılımcılara teşekkür ediyorum.” dedi.

“Zirve Balıkesir’e faydalı olacaktır.”

AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı da; “Zirve Balıkesir’e faydalı olacaktır. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın felsefesi ile inancı ne olursa olsun yerel güçler birleşmeli ve hizmet vermeli. Balıkesir’in 9 vekili var ama Balıkesirli 12 vekil var. Ülke dostluk gruplarımız var, eğer ülkeler üzerinde çalışma yapılacaksa 12 vekilden de destek isteyebilirsiniz. Dijital medyada turizm trollerinden, bloggerlardan da 5-10 kişi getirilirse belki oldukça faydalı olur.” dedi.

“Tüm kurumların desteğiyle büyük bir proje olarak gerçekleşmesini umuyoruz.”

Daha sonra söz alan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Özdemir; “Yeni bir üniversiteyiz ama Gönen’de fizik tedavi merkezi kurmak hep aklımızdaydı. Gönen’deki kurumlar bize çok yakınlık gösterdiler. Gönen belediyemiz bize arazi temini ve su temininde destek sağladılar. Belediyemiz ilk kez üniversitemize su sağlayacak. Her şey çok yolunda ilerliyor. GMKA da bizimle aynı fikre sahipmiş projemiz ortak proje oldu. Yerel kurumların da desteği olmasa proje küçük kalırdı. Tüm kurumların desteğiyle büyük bir proje olarak gerçekleşmesini umuyoruz. Öncelikle 5000 m2’lik bir alanda proje gerçekleştireceğiz ama çok daha büyümesini temenni ediyoruz. BAÜ, projemizin hayırlı olmasını temenni ediyoruz.” diye konuşmasına son verdi.

“Termal turizmin gelişmesi için diğer yan unsurlar da geliştirilmeli, çevre düzenlemesi, yürüyüş bisiklet yolları, kür parkı, çarşı gerekli.”

Program boyunca yine söz alan Emin Çakmak; “Fizibilite projesi için yapılan çalışmalara vurgu yaptı. Başarılı ülkelerdeki modellerde üniversitelerin en önemli unsur olduğunu belirterek Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin işin içinde olmasına sevindiğini ifade etti. 56 ülkeden alım heyetlerinin geleceğini belirterek, İskandinav, Avrupa, CIS bölgeleri, Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğudan geleceklerini tespit ettiklerini belirtti. Özellikle İskandinav ülkeleri, Türk Cumhuriyetler, Kuveyt, Umman, Bahreyn gibi ülkelerden talep var. Rakibimiz Macaristan, Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler. Geceleme sayısını da artırmak önemli hedef. Proje ile fizik tedavi rehabilitasyon merkezi kurulacak. Termal turizmin gelişmesi için diğer yan unsurlar da geliştirilmeli, çevre düzenlemesi, yürüyüş bisiklet yolları, kür parkı, çarşı gerekli. Bunların çoğu hâlihazırda var. Mevcut yapıda turizme aykırı bazı unsurların düzeltilmesi konuşulabilir.” diye konuştu.

Balıkesir’de yapılacak zirve için hedef 56 ülke ve 161 şehir. Bu ülkelerden 250 yabancı alım heyeti, 100 yerli acente, her ülkeden bir basın mensubu ve TV kanalı çağrılacak. Zirveye şehir dışından 450 katılımcı bekleniyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.