EĞLENCE ENDÜSTRİSİ « 10Balikesir

4 Ekim 2023 - 13:24

EĞLENCE ENDÜSTRİSİ

EĞLENCE ENDÜSTRİSİ
Son Güncelleme :

28 Haziran 2019 - 14:24

Yabancı turistlerin de konser festival gibi etkinliklere katılım göstermesi, reklamların global olarak yapılmasına olanak sağlamış oldu. Yabancı turistler, takip ettikleri bir sanatçının Türkiye’deki konserlerinden rahatlıkla haberdar olmaya başladı. Sponsor firmaların etkinliklere olan yatırımları iyice artmış ve yapılan etkinler çok daha geniş kitlelere ulaşmaya başlamıştı.

1990 – 2000 arası Türkiye, eğlence sektöründe büyük bir çıkış gerçekleştirdi. Festival ve konser sayılarında çok büyük bir artış yaşanmaya başladı. Ülkenin birçok farklı yerinden, bu konserler için gelenler oldu. Bu tarz aktivitelere olan rağbet fazla olunca bunun devamının geleceği ön görüldü. Dünya çapında üne sahip olan sanatçılar Türkiye’ye birer birer gelmeye başladı. Bu ülkemizin isminin uluslararası arenada duyulmasına vesile oldu. Konserlerdeki bu çıkış göz önüne alındığında, daha büyük organizasyonlar planlamak kaçınılmaz olmuştu. Kısıtlı olan festivallere hemen her yıl bir yenisi eklendi. Buradaki amaç birkaç saat süren insan selini daha uzun süreler alanda tutabilmekti. Bu hem turizm açısından hem de eğlence endüstrisi açısından çok büyük bir gelir kaynağıydı.

***

Türkiye’deki nüfus artışıyla birlikte, etkinliklere olan ilgi daha da arttı. İnsanlar gönüllerince eğlenmek için konser konser, festival festival geziyorlardı. İnternet o kadar yaygın kullanılan bir araç olmadığından dolayı, festival tarihleri gazete ve dergilerden takip ediliyordu. Yer bulabilmek adına günler öncesinden festivallerin bulunduğu şehirlere gidiliyor ve şehir turları yapılıyordu. Ülkenin farklı şehirlerinden gelen insanların, gezip görebileceği yerler dergilerde ve gazetelerde belirtiliyor, yeme, içme mekanları kalitesine göre gelen misafirlere tavsiye ediliyordu.

***

Konser ve festivallerin organizasyonundaki en önemli etken sponsorlardı. Belli bir maddi kaynak olmadan, bu kadar büyük bir işe girilemezdi. Bu tarz etkinliklerde en çok tüketilen şey içecek olduğu için, büyük markalar festivallere ve konserlere sponsor olmaya başladı. Bu sponsorluk alkollü, alkolsüz içecek markalarının rekabetini ve bilinirliliğini de arttırmış oldu. Günümüzde olduğu gibi alkollü içeceklerin reklam yapmaları yasak olmadığından, sponsor firmaların geniş kitlelere ulaşması, etkinlikleri duyurmaları çok kolay oluyordu.

***

Yabancı turistlerin de konser festival gibi etkinliklere katılım göstermesi, reklamların global olarak yapılmasına olanak sağlamış oldu. Yabancı turistler, takip ettikleri bir sanatçının Türkiye’deki konserlerinden rahatlıkla haberdar olmaya başladı. Sponsor firmaların etkinliklere olan yatırımları iyice artmış ve yapılan etkinler çok daha geniş kitlelere ulaşmaya başlamıştı. Bir çok festival alan yetersizliğinden şikayet etmeye başlamıştı.

***

2012 yılı festival, konser gibi açık alanda yapılan etkinliklerin en popüler olduğu yıl olarak tarihe geçmişti. Sponsorluklar büyümüş ve genelde alkollü içecek markalarının tekeline kalmıştı. 2013 yılında, gençlerin alkole özenmesini istemeyen iktidar partisi meclise, alkollü içeceklerin kamusal alanlarda reklam yapmasını engelleyen bir önerge sundu ve önerge kabul edildi.

***

Alkollü içecek markalarının reklam yasağı çok uzun süre gündemde kaldı. Reklam yapamayacakları için konser, festival gibi etkinliklere sponsor da olamayacaklardı. Artık gelenekselleşmiş festivalleri iptal etmek halkın tepkisini çekeceğinden dolayı farklı sponsor arayışların girildi. Alkolsüz içecek markaları bu boşluğu doldurabileceklerini beyan ettiler. Doldurdular da. ‘’Rock’n Coke’’ diye bir festivalin ortaya çıkmasına ön ayak oldu bu durum. Yerli, yabancı birçok sanatçı 3 – 4 gün süren festivalde insanlarla buluştular. Yani isim sponsorlukları çekilse de, alkollü içecek markaları festivallere destek vermeye devam ettiler.

***

İnsanlar için eğlenmek artık, barınmak, beslenmek gibi temel ihtiyaçlar arasına girmişti. Özellikle yoğun iş stresi altında çalışan, gelecekten kaygı duyan, mutsuz insanların sayısındaki artış gözlemlendiğinde, eğlence en iyi kaçış yoluydu. Boş zamanları değerlendirmeye yarayan her türlü aktivite eğlencedir aslında. Eğlenceye bu denli ihtiyaç duyulmasının sebebi ise, gündelik yaşamında mutsuz olan insanlardı. Alkollü içecek firmalarının isimleri olmadan festivaller ve konserlere rağbet iyice azalmıştı. Sadece bilindik bir, iki festival kalmıştı. İnsanlar eğlence ihtiyaçlarını gidermek için kapalı mekanları tercih etmeye başlamıştı. Yani bakıldığında eskiye dönüş vardı. Günlere yayılan festivallerden birkaç saat süren aktivitelere hızlı bir geçiş yaşanmıştı.

***

Daha sonra ülkemizde terör olayları patlak vermeye başladı. Özellikle eğlence mekanlarındaki terör saldırıları, insanları epey korkuttu. Kalabalık ve kapalı yerlerde bulunmak istemedikleri için eğlence endüstrisi en kötü dönemini yaşadı. Birçok büyük festival iptal edildi. Üniversitelerin düzenlediği bahar şenlikleri birer birer iptal edilmeye başlanmıştı. Ülkeye gelen yabancı turist sayısında çok ciddi bir azalma vardı. Ülkemizdeki ekonomik gerileme aslında o zamanlarda başladı.

***

İki yıl boyunca turizm ve eğlence endüstrisi çok kötü zamanlar yaşadı. Bu durum bütün ülke ekonomisine yansıdı. Daha sonra toparlanma sürecine girildi. Eski şaşalı günleri olmasa da, şu an festivaller ve konserlerde artış görünüyor. Yabancı turistler de etkinliklere katılım gösteriyor. Önümüzdeki iki yıl bu sektördeki kırılma noktası olarak görülüyor. Festivallerin daha geniş kitlelere ulaşması, uluslararası alanda duyulması için organizasyon firmaları var güçleriyle çalışıyor. Sektör, kendi içinde sürekli değiştiği için önümüzdeki yıllarda ne olacağını kestirmek biraz zor bizler için ama insanlar eğlenceden mahrum kalmak istemeyecekleri için her daim yeni bir etkinlik, aktivite olacaktır.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.